Medlemsportræt: Fyn er vin - rosé fra Danmarks baghave
Grands Vin er noget så særpræget som frugtvin på solbær fra ’den danske baghave’, Fyn. Virksomheden startede i 1966 i den lille sydfynske by Bjerne, hvor mormor Tove og morfar Ejnar skulle holde fødselsdag.
Grands Vin er noget så særpræget som frugtvin på solbær fra ’den danske baghave’, Fyn. Virksomheden startede i 1966 i den lille sydfynske by Bjerne, hvor mormor Tove og morfar Ejnar skulle holde fødselsdag. De havde skudt kødet, dyrket grønsagerne, bagt brødet men havde ikke råd til vinen. Så de gik til mejeristen efter gær, som de byttede sig til, mod at han fik vin som betaling. Og så satte de deres egen frugtvin på solbær i proces.
Resultatet var ikke det bedste, men smagen er siden blevet forfinet og udviklet, og i dag laver mor Helle stadig vinen i en af længerne på gården. Sofie Grand og partneren Jacob Wils Uhd Jepsen står for resten af de tiltag, der skal til, for at en lokal frugtvin fra Fyn får hyldeplads i detailhandlen, eller kommer på kortet hos en lokal restaurant, hos københavnercafeerne eller i de små udvalgte delikatessebutikker.
Jacob Wils Uhd Jepsen fortæller: ’Vi vil godt bevise, at dansk frugtvin er værd at drikke, selvom det ikke er lavet på druer. Og i bæredygtighedens tegn bruger vi frugt og bær fra den danske baghave. Vi er endnu ikke økologiske, da der ikke før 2019 var mulighed for at købe større mængder økologiske solbær, men har sat vores første batch over i år med økologiske bær. Vi er ikke biodynamiske endnu, men svovler langt mindre end den tilladte mængde i biodynamisk vin.’Vi har arbejdet på vores ”hvide vin” på stikkelsbær, og har nu også fundet en dansk avler, der kan levere. Så forhåbentlig kan vi lancere den til efteråret. Vi er også i fuld gang med at udvikle mousserende frugtvin, gin og vermouth på danske solbær, og for en måned siden blev vi godkendt hos Irma, og der kommer nu bestillinger hver dag. Vores mål er, at vi får solgt 10000 flasker dansk rosé i år, så vi fra næste år kan gå på fuld tid med vores fantastiske projekt’.
Styr på logistik og data
Grands Vin har, som nævnt, produktion på Fyn, og kontor på indre Nørrebro i København. Og efterhånden som butikken voksede sig større og større, var det nødvendigt at få bedre styr på logistikken. Og især, da det for alvor gav pote for den lille virksomhed at deltage i fødevaremessen Bite Copenhagen. Så opstod nødvendigheden af et logistisk overblik ret hurtigt:
Jacob fortsætter: ’Vi rørte blidt ved GS1 Denmark i starten af sommeren 2019. Vi havde krejlet os til en stand på Bite Copenhagen messen, og fik derved mulighed for at få vores vin ind hos Irma gennem vores samarbejdspartner Råhandel. Dette gjorde, at jeg efterfølgende satte mig ned og oprettede os hos GS1 Denmark, og derefter GS1Trade Sync. Jeg havde faktisk fået at vide, at den proces var noget man virkelig skulle bruge lang tid på, og måske endda hyre en konsulent til. Men jeg gik i gang og med telefonisk hjælp fra GS1 Denmark lykkedes det mig faktisk at få vores vin oprettet helt smertefrit'.
Og vigtigheden i at have et stringent fokus på stregkoder, logistik og forsyningskæden gennem GS1 Denmark er også en vigtig brik i Grands Vins eksportdrømme: ’Vi bruger GS1 Denmark som rettesnor, da vi nu er en del af detailhandlen. Jeg har svært ved at tro på, at man som lille eller mindre virksomhed kan få nok volumen i sit salg ved blot at henvende sig til de små uafhængige caféer og butikker. Derfor er det vigtigt, næsten altafgørende, at få sat stregkoden på sine produkter, i den rigtige størrelse og på det rigtige sted. Så forsyningskæden er den mindste af vores udfordringer og bare drøner afsted. Det er lykkedes for os, og vi vil gerne snart eksportere, så at få stregkoden er en af de faktorer, der har gjort, at vi nu kan lege med de store drenge og piger’, afslutter Jacob.