Video: Lagerrobotter og automatiseret ordrepluk
Teknologisk Institut stiller skarpt på robotteknologi, der i stigende grad flytter ind hos en fremadstormende virksomhedstype: Den ordreplukkende virksomhed. Se videoen og bliv klogere på teknologierne.
Flere og flere virksomheder rykker deres butik online. Det skaber et stigende behov for automatisering på varelagre, hvor man mange steder har løntunge jobs med en stor grad af ensidigt, gentaget arbejde. Herudover har mange virksomheder omkostninger i forbindelse med fejlekspeditioner samt svært ved at rekruttere til arbejde om aftenen og natten.
Så hvilke teknologier er nøglen til succes, hvis man som netbutik eller ordreplukkende virksomhed gerne vil fremtids- og kvalitetssikre sin forretning med robotter?
Seniorspecialist Martin Mølbach og seniorkonsulent Carsten Panch Isaksen fra Teknologisk Institut går her i dybden med de fem teknologier, der er og bliver afgørende for at automatisere ordrepluk.
Kameraer
Den automatiserede håndtering af forskelligartede varer kræver et gnidningsfrit samspil mellem flere teknologier. Her spiller kameraer til automatisk genkendelse af forskelligartede objekter og deres placering en vigtig rolle. De fungerer som robottens øjne.
Når man skal vælge, hvilket kamera der skal benyttes til opgaven, er det afgørende at se på, hvor store emner, der skal plukkes.
I de fleste tilfælde vil man gøre brug af 3D-kameraer. Det kan både være et højtopløseligt 3D-kamera baseret på struktureret lys, som kan bruges til små emner og emner, hvor man gerne vil have en høj nøjagtighed. Man kan også vælge at bruge et lavopløseligt kamera, som eksempelvis et time-of-flight-kamera. Det bruges typisk til store emner, fordi opløsningen er lille.
Inden for de seneste par år er der sket en markant ændring i forhold til hastigheden, hvormed 3D-modeller kan opnås på de her scanningssystemer ved hjælp af kameraer. Det gør, at man kan opnå en meget høj cyklustid i forhold til plukning af emner.
Kunstig intelligens
Kunstig intelligens handler i høj grad om at få computere og robotter til at gøre opgaver, som det egentlig kun er mennesker, der har kunnet.
Derfor er kunstig intelligens også en vigtig teknologi at inddrage, når man som virksomhed ønsker en automatiseret ordrepluk. Inden for de seneste år er det nemlig blevet nødvendigt, at man som virksomhed i langt højere grad kender indholdet af eventuelle kasser, og det kan være svært, hvis man har et produktsortiment på mange tusinde forskellige emner.
Med kunstig intelligens, som nu er blevet meget mere almindeligt og anvendeligt i industrien, behøver man ikke længere at kende emnet på forhånd, når man plukker dem, hvilket gør ordreplukningen mere fleksibel.
Men én ting er at have et 3D-visionsystem, som er i stand til at genkende de emner, der skal plukkes. En anden ting er at kunne plukke dem og have det rigtige værktøj til det. Her kan en mulighed være at afprøve, om ens emner kan fungere i de her forskellige situationer ved at lave et pilotprojekt, hvor man får testet af med de mest gængse typer fra ens produktsortiment.
Fleksible gribere
For mange er griberen, når det kommer til ordrepluk, den største udfordring, fordi man gerne vil have en griber, der skal kunne håndtere alle typer af emner – altså den mest fleksible griber.
De typer gribere, som de fleste vælger at fokusere på til automatiseret ordrepluk, er vakuumgriberen og friktionsgriberen. Men der kan også være specialtilfælde, hvor ingen af de to fungerer. Der kan det være nødvendigt eksempelvis at benytte sig af en roll-up-griber, der kan trække emnerne ud fra en palle og løfte dem væk på den måde.
De fleste går dog efter en vakuumgriber, som er en forholdsvis simpel griber. Men det kræver selvfølgelig, at emnerne kan tages med vakuum. Overfladen og indpakningen af emnet kan eksempelvis være udfordrende for en vakuum-griber, der i nogle tilfælde kan give emnet mærker efter vakuum og kræver en del energi. Fordelen ved en vakuumgriber er dog, at den er hurtig og nem at implementere.
Hvis vakuum-griberen ikke er løsningen, kan man med fordel vende sit blik mod friktionsgriberen – gribere der kan klemme om emnet. Her skal man sikre sig, at emnet kan holde til friktionen.
Det kan være svært at finde én griber, der kan klare al ordrepluk i virksomheden. Derfor ender de fleste ofte med at kombinere de forskellige typer gribere og benytte sig af en værktøjsveksler mellem robot og griber.
Robotarme
For at vælge den rigtige robotarm skal man have en oversigt over, hvilke emner man vil håndtere – både størrelse, vægt og rækkevidde.
Som virksomhed skal man også tage stilling til, om en medarbejder skal kunne færdes i nærheden af den her ordreplukløsning, og om der dermed skal være tale om en kollaborativ robotarm. Hvis ikke det skal være en kollaborativ robotarm, så er det muligvis en af de klassiske robotarme, der skal bruges, hvilket i mange tilfælde kan give en højere cyklustid.
Mobile platforme
Det er ikke altid nødvendigt at tænke mobile robotter ind, når man snakker automatiseret ordrepluk, men nogle gange er det en nødvendighed.
I mange varelagre har man automatiske rullebaner, som kan transportere varerne fra lager til robot og tilbage igen. Men hvis man vil undgå de store rullebaner, som ofte er meget dyre at implementere, er en mobil robotløsning måske noget, man kunne kigge ind i.
I forbindelse med projektet har FORCE Technology udarbejdet en kort video, hvor seniorspecialist Martin Mølbach og seniorkonsulent Carsten Panch Isaksen går i dybden med teknologierne, der er og bliver afgørende for at automatisere ordrepluk. Du kan se videoen i artiklen, eller finde den på youtube her
Du kan læse mere om området her
Foto: Teknologisk Institut