DemensX – fremtidens boliger for mennesker med demens
Pilotprojektet demensX startede tilbage i 2017 som et tværfagligt initiativ mellem arkitekter, designere, neuropædagogiske konsulenter og interaktive designere, der sammen arbejder på at forbedre rammerne for mennesker med demens.
Det tværfaglige samarbejde er opstået med et fælles ønske om at skabe bedre rammer og hjem for fremtidens mennesker med demens. Bag ønsket er personlige oplevelser og pårørende i familien, som er blevet ramt af demens. Baseret på det tværfaglige samarbejde med Rune Fjord Studio, YOKE og Hjerne og Sundhed, har Karlsson arkitekter arbejdet med at udforske og udvikle de fysiske rammer for fremtidens demensboliger.
Disponeret omkring en gårdhave
Karlsson arkitekter har i arbejdet med demensX 1.0 tegnet og beskrevet et eksempel på, hvordan et demensbyggeri til fremtiden demensboliger og aktivitetssteder kan organisere og indrettes. Her foreslås at udforme en boenhed for 6-12 mennesker samt personale. Boenheden skal disponeres enkelt med spise- og fællesarealer omkring en indre gårdhave.
Samlingspunktet i fællesarealerne er det åbne spisekøkken, hvor beboerne og personale kan lave mad sammen. Indretningen er enkel men også fleksibel – køkkenet er et fritstående arbejdsbord, hvor der kan arbejdes fra flere sider. Fra spisekøkkenet er der udgang til gårdhaven, som skaber en relation mellem ude og inde.
Relationen mellem ude og inde
Rammerne omkring mennesker med demens skal være enkle at forstå og bruge – men samtidig oplevelsesrige og stimulerende. Dette gælder også for udearealer! DemensX 2.0 fokuserer på ude og inde.
Boenheder er disponeret og udformet i et nøje samspil mellem de indvendige og udvendige rum, så lyset, vejret, nat, havernes planter og dyreliv bliver en væsentlig del af alle rum. Den store centrale have samler hele anlægget og giver mulighed for varierede stiforløb og ophold, men også anlæg af forskellige fælles aktiviteter. Udearealerne kan ses som et hierarki af naturoplevelser, der giver forskellige muligheder for oplevelser og aktivitet – også i samspil med bygningens rum.
DemensX er blevet mødt med stor interesse, både i Danmark og i udlandet, og der arbejdes fortsat med at udvikle tanker og løsninger for fremtidens dementboliger. Karlsson arkitekter er allerede i gang med næste fokus – lys!
Se booklets og tag en 360° tur rundt i demensX her!