23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Danfoss: Vi deler og styrker samarbejdet

Hos Danfoss er måden, de arbejder på, under konstant udvikling. Det første store skridt er det nybyggede Campus Kolding, der understøtter samarbejde, samhørighed og aktivitetsbaserede arbejdsformer.

Danfoss åbnede i starten af 2022 dørene til deres nybyggede Campus Kolding. Her viser de, hvordan fremtidens måde at arbejde på kan tage form.  

Grundprincipperne bag den nye indretning i Campus Kolding handler om at dele, at arbejde aktivitetsbaseret og at være bevidst om arbejdspladsens forskellige arbejdsrum.  

"Vi deler viden, informationer, gode ideer. Vi skal skabe miljøer, der sikrer, at det sker," forklarer Betina Fredslund, der er Workspace Designer hos Danfoss.  

Det handler også om at skabe en arbejdsplads, der giver mulighed og rum til at være sociale og opbygge relationer, skabe samhørighed, synlighed og åbenhed mellem medarbejderne. 

"Vi understøtter det sociale kontor – det sociale på kontoret. Arbejdspladsen skal være et trygt sted, og det opnår man ved at kende sine kolleger. "

Uformelle møder, relationer og samhørighed 
Danfoss har skabt miljøer, hvor medarbejderne kan mødes på kryds og tværs – både planlagt og uplanlagt – for at understøtte samarbejde, samhørighed og åbenhed.  

"Vores barista er et godt eksempel på et miljø, hvor vi møder hinanden og deler informationer, ideer og andet. Her mødes vi uformelt og uplanlagt og connect’er med vores kolleger. Det opnår vi ikke, når vi bare sidder ved vores skriveborde hele dagen," uddyber Betina Fredslund. 

Fleksible pladser og hjemmezoner 
Det kræver nye tilgange til arbejdet og arbejdspladserne at indføre konceptet om at dele. For at skrivebordene kan deles blandt medarbejderne, er det vigtigt med en clean-desk politik og fleksible pladser.  

Fleksible pladser betyder hos Danfoss, at alle medarbejdere kan sætte sig hvor som helst. Selv om der er helt fleksible pladser, er medarbejderne alligevel tildelt hjemmezoner.  

Hjemmezonen giver tryghed og sikkerhed, så medarbejderne kan være sikre på, at de kan sidde sammen med nogle af dem, de arbejder sammen med dagligt. I nærområdet findes det, Danfoss kalder ”Neighborhood”. Det er nærmiljøet, som omkranser hjemmezonen. I nærmiljøet kan medarbejderne finde små mødelokaler til ad-hoc booking, stillerum og telefonbokse. Herudover er der resten af bygningen, som rummer det officielle mødecenter, kantinen, baristaen og gårdmiljøet.  

For at vedligeholde fleksible pladser er det vigtigt, at skrivebordene er ryddelige og rene, når medarbejderne går hjem. Derfor er der en regel om, at der ikke må være andet end det standardiserede IT-set up tilbage på skrivebordet, når medarbejderne går hjem eller går til længerevarende møder.  

 

  • FAKTA
    En aktivitetsbaseret tilgang indeholder, at arbejdspladsen har mange forskellige arbejdsområder, der understøtter forskellige typer af arbejdsopgaver og medarbejdernes forskellige behov for trivsel. 

 

IT-set up skal understøtte den nye indretning 
Hos Danfoss er det vigtigt, at den nye indretning ikke er en hindring for medarbejderne, og derfor er det en topprioritet, at deres IT-set up skal være nemt at bruge, når medarbejderen skifter fra arbejde ved skrivebordet til et mødelokale, telefonboks eller loungeområdet. 

"Vores nye måder at arbejde på ville ikke være en succes, hvis ikke vi havde haft IT-værktøjerne klar fra start. Det duer ikke, hvis vores medarbejdere ikke kan tilkoble computeren til skærmen, når de skal sidde på nye pladser og i nye arbejdsrum," pointerer Betina Fredslund. 

Booking af skriveborde 
Det er hos Danfoss et bevidst valg om, at det ikke skal være muligt at booke skriveborde på forhånd. De mener, at det skaber en forkert kultur og adfærd, fordi medarbejderne ”for en sikkerheds skyld” vil booke et skrivebord, selv om de måske skal sidde i møde hele dagen, og derved vil de optage en plads for en anden kollega. 

Selv om Danfoss har valgt at have færre skriveborde end ansatte, er der altid plads til, at alle medarbejdere kan sidde et ordentligt sted og arbejde, og derfor mener de ikke, at det er nødvendigt for dem at kunne booke skriveborde. 

"Hvis det er nødvendigt at booke borde, har I for få skriveborde. Alle møder aldrig ind på samme dag eller tidspunkt på en større arbejdsplads. Nogle har møder ude i byen, er på kursus, arbejder hjemmefra eller går til møder internt i huset. Når vi arbejder på den fysiske arbejdsplads, sidder vi ikke altid ved et skrivebord. Vi går til møder, onlinemøder, har uformelle snakke med kolleger og meget andet. "

Læs også: Ledelse af Future Ways of Working – sådan gør Danfoss 

Ny indretning og arbejdsmåde kræver kulturændring 
"Hvis vi bare får færre skriveborde, ændrer vi måske ikke adfærd. I stedet skal vi have flere forskellige lokaler såsom telefonbokse, mødelokaler, fokusrum og lignende, der understøtter en aktivitetsbaseret   arbejdsform," fortæller Betina Fredslund. 

At ændre på indretningen og arbejdspladsens opbygning alene er ikke nok til at ændre medarbejdernes vaner og måder at arbejde på. Det kræver en kulturændring, fordi medarbejderne skal lære at arbejde på nye måder, og indretningen skal i højere grad gøre det nemmere at samarbejde og arbejde innovativt.

 

  • FAKTA
    Workplace Innovation udvikler globale koncepter for indretning og brug af de fysiske rammer - både med fokus på individet og teamet. Koncepterne er stærkt forankret i virksomhedens strategiske målsætninger om Diversity, Inclusion og High Performing Teams.  

    Workplace Innovation er en del af Danfoss Global Services.  

 

Læs også: Guide til fremtidens hybride arbejdsplads

DI - Ledelse og Virksomhedsudvikling
H.C. Andersens Boulevard 18
1553 København V
Københavns Kommune
Danmark
CVR nummer: DK16077593

Kontaktperson

SBH
Stephanie Brink Harck
stbh@di.dk

Send til en kollega

0.078