Bæredygtig strategi: Produktionsspild kan genanvendes
Den nye bæredygtighedsstrategi hos firmaet Combitherm er allerede ved at bære frugt. Processernes vendes, og det resulterer blandt andet i en optimeret udskæring af folier, så der bliver langt mindre spild – et spild som kan genanvendes.
Det er relativt ”nemt” at beslutte sig for en bæredygtig strategi i en virksomhed. Det er når eksekveringen af strategien skal ske, at det begynder at blive kompliceret.
Hos firmaet Combitherm A/S har man ikke desto mindre besluttet sig for at gøre noget for at blive mere bæredygtige:
”Det er jo ikke sådan, at vi bare pludselig kan kalde alle vores produkter eller vores virksomhed for bæredygtige. For os handler det i virkeligheden meget om de samspil, vi har med andre virksomheder i værdikæden. Det vil sige leverandører, kunder og andre samarbejdspartnere,” fortæller Charlotte Qvist Jørgensen, produktchef i virksomheden.
Processerne er vigtige
”Vi ser blandt andet på vores processer og muligheden for at optimere. Er der områder, hvor vi kan tilrettelægge arbejdet på en anden måde, så vi sparer på energien. Vi ser på materialerne og på spildet. Det er mange bække små princippet, hvor vi over tid tuner og skruer på de variabler, der tilsammen udgør en samlet strategi, som så bliver mere bæredygtig,” siger Charlotte Qvist Jørgensen.
I princippet er intet helligt. Alt kan vendes og forandres til det bedre.
”Vores produkter opbygges som udgangspunkt i en 3-lags konstruktion bestående af yderfolie, isoleringsmateriale og inderfolie. Derfor bruger vi store mængder folier af forskellig slags, når vi producerer vores termoløsninger. Her har vi set på, om vi kan skære folierne ud, så der bliver mindre spild, og om det spild der er, måske kan genanvendes og upcycles til et andet formål,” siger hun.
Folie bliver til plast
Et konkret eksempel er en metalliseret folie, som firmaet anvender i sine isolerende termohætter.
”Her kan vi reducere mængden af restfolie ved at udskære den på en måde, så vi udnytter den mest effektivt. Samtidig har vi fundet ud af, at de rester, der trods alt bliver, kan genanvendes og leve videre som et helt andet produkt. Restfolien kan nemlig omdannes til et plastprodukt med stor indbygget styrke, der kan indgå som materiale i andre produkter, hvor der anvendes plast,” fortæller Charlotte, og konkluderer: ”Ved at ændre vores processer kan vi opnå et væsentligt mindre restaffald fra produktionen og vi kan komme et skridt videre i vores bæredygtige udvikling og rejse mod en mere cirkulær forretningsmodel.”
Den tankegang ligger i forlængelse af et andet af virksomhedens produkter, nemlig det isoleringsmateriale, der indgår som fyld i produkterne. Polywool®, som materialet hedder, er baseret på 78% genbrugsfibre bestående af genanvendt plastmateriale fra vandflasker.
En dynamisk proces
At blive mere bæredygtig er ikke en konstant. Det er en løbende, dynamisk udvikling.
”Vi bliver aldrig færdige med at udvikle os i den rigtige retning. Det gælder også i samarbejdet med vores kunder og leverandører. For hvad gør kunderne, når de er færdige med at anvende vores produkt? Her skal vi udvikle samarbejder, som gør, at produktet kan bæres videre til et nyt liv,” siger hun.
”Det er vigtigt, at beslutningen om en bæredygtighedsstrategi ikke bliver for forkromet. Arbejdet kan ikke gøres på en uge, men det er til gengæld vigtigt, at man kommer i gang med det. Tager man de små skridt, vil der hen ad vejen blive skabt nogle gode løsninger og succesoplevelser, som til sidst danner en helhed. Samspillet med de øvrige aktører i værdikæden er også med til at motivere og skubbe hinanden i den rigtige retning,” siger Charlotte Qvist Jørgensen.
Temperaturstyring i verdensklasse
Combitherm er blandt Europas førende producenter af fleksible, skræddersyede og energibesparende termoløsninger til en bred vifte af industrier, hvor der arbejdes med temperaturfølsomme varer og processer, og hvor temperaturændringer skal minimeres.
Vores produkter inkluderer termohætter, beton-, vinter- og asfaltmåtter, vinge covers, skillevægge samt afdækningsmåtter, der alle er vigtige elementer når kølekæden skal sikres under transport og lagring af f.eks. fødevarer og medicin eller ved stabilisering af støbe- og hærdeprocesser indenfor vindmølle- og bygge & anlægsindustrien.
Yderligere oplysninger
Spørgsmål kan rettes til COO Torben Hallstrup på th@combitherm.dk eller 2334 0180.
Læs mere om Combitherms termoløsninger på vores webside eller følg Combitherm på LinkedIn, hvor vi løbende deler nyheder, viden og info om produkter.