Han har projekteret 5.000 hotelværelser i København og Aarhus
Spændende opgaver har holdt konstruktionsingeniør Lars Bundgaard i EKJ siden 1988. Her har Lars bl.a. været med til at bygge lufthavnens Terminal 3 og næsten 5.000 hotelværelser i København og Aarhus.
Hvilke opgaver fylder mest hos dig for tiden?
Jeg er projektleder på en stor tilbygning til Mærsks hovedsæde på Esplanaden, hvor udførelse er i fuld gang sideløbende med projektering. Det projekt fylder en del. Derudover er der aktiviteter på mange af de Arp-Hansen Hoteller, som jeg gennem tiden har medvirket til.
Hvilket projekt er du allermest stolt af at have bidraget til?
Det er som at skulle mellem mine børn, men hårdt presset, må det blive en kamp mellem Terminal 3, Tivoli Congress Center og Next House. Byggeriet af Terminal 3 i lufthavnen er uden tvivl den største og mest hektiske sag, jeg har været involveret i. EKJ var med som rådgivende ingeniør på byggeriets konstruktioner. Det var et byggeri, der hele tiden udviklede sig, som der voksede nye behov og ideer frem. Det kan man også se i budgettet, der voksede fra 300 mio. kr. til 1,5 mia. kr. – og det var ikke fordi, at byggeriet gik over tid, for terminalen stod klar som aftalt til åbningen samtidig med Kastrup Station i september 1998.
Hvordan begyndte du at arbejde med hotelbyggerier i København?
Det startede fordi, vi hos EKJ havde en personlig kontakt til Henning Arp-Hansen. På den måde blev vi taget med som rådgivere hos hvad, der udviklede sig til at blive Københavns største hotelkæde. To af EKJ’s nøglemedarbejdere startede siden hen entreprenørvirksomheden Arpe & Kjeldsholm, og det er i den konstellation, med Kim Utzon som arkitekt, at nye hoteller udvikles. Det er et meget unikt samarbejde, der i høj grad handler om tillid, tempo og evnen til at komme med forholdsvis træfsikre løsninger på et tidligt tidspunkt. For er du i stand til at give et kvalificeret bud på et foreløbigt grundlag, fremmer det processen hele vejen rundt, for så kan arkitekterne, entreprenøren osv. komme videre med deres arbejde.
Hvad er de særlige udfordringer ved hotelbyggerier?
Fælles for alle projekter er, at når Arp-Hansen har købt en grund eller ejendom, gælder det om at få vendt pengestrømmen hurtigst muligt. Og det betyder kort sagt, at hotellet skal bygges færdigt hurtigst muligt, og at vi arbejder med nogle ret ambitiøse tidsplaner. Det handler også om, at man kan håndtere, at projekteringen sker sideløbende med udførelsen. En helt afgørende faktor er naturligvis også at Arp-Hansen er en ekstremt professionel bygherre, der både kan og vil træffe de nødvendige beslutninger hurtigt.
Hvad er de nyeste tendenser indenfor hotelbyggerier?
Det er helt klart, at hoteller med mindre værelser er i fremgang, men at de stadig har et luksuspræg og er veludstyrede. Hotelværelser skal ikke være så store – de skal bare indeholde alle de rigtige funktioner. Og så er tendensen særligt for hoteller til de yngre målgrupper, at der bliver arbejdet rigtig meget med at skabe liv i stue og kælder – som på Steelhouse og Next House, der desuden har en aktiv tagterrasse. Det gælder om at skabe en billig, kompakt overnatningsmulighed, hvor du samtidig skaber muligheden for, at du kan mødes og hænge ud med andre rejsende.