Nyt GS1-system kan huse alle emballagedata hos Hans Just
Interview med Lars B. Nielsen, Head of Supply Chain hos Hans Just, om det nye GS1-system til emballagedata.
Hvorfor er det vigtigt, at Hans Just er blevet inddraget på et tidligt tidspunkt?
Vi sidder med hovedet helt nede i maskinrummet og kan bidrage med noget meget håndgribeligt. Jeg har også været med hos Miljøstyrelsen, som også har valgt at inddrage branchen og virksomheder.
Vi har vores 1.500 varenumre fordelt på mange brands. Leverandørerne har ønsker, vi har ønsker, og lad os sige at 20 procent af alle datapunkter skal ændres. Det er 10-15.000 datapunkter, vi skal vedligeholde. Det kræver en enorm struktureret måde at gå til værks på, og det sted, vi har data, skal kunne håndtere det. Ellers mister vi overblik, og der kan også ske det, at vi ikke får benefit for de ændringer, vi laver, i forhold til de miljøgraduerede bidrag (læs: en økonomisk struktur i producentansvaret for emballage, som skal øge incitamentet til at producere emballager, som er genanvendelige eller genbrugelige).
Hvordan kommer GS1’s emballagedatasystem til at gøre jeres arbejde enklere?
GS1Trade Packaging kan huse alle de her emballagedata. Og når vi har alle data i hus, skal vi bruge et overblik over, hvilke datapunkter vi mangler. Og måske også en økonomisk konsekvensberegning, som fx siger: Pap koster 2 kroner kiloet, men et godt pap koster måske 1 krone kiloet, og hvis vi ændrer emballagen på fem produkter, så vil vi kunne spare x antal kroner.
Har du et konkret eksempel fra jeres område, hvor du kan se nytten af GS1Trade Packaging?
Jeg vender tilbage til overblikket. Jeg har regnet ud, at vi skal stille 60.000 spørgsmål til leverandørerne, når vi skal have datapunkter på alle vores produkter. Hvis jeg, når jeg logger ind, kan se en liste over, hvad jeg mangler, vil det være fedt. Hvis jeg fx kan se, at jeg mangler 50 procent af mine datapunkter, og de er fordelt på de her varer. Så jo mere statistik og overblik, jo bedre.
Hvordan kan GS1 hjælpe Hans Just i forbindelse med producentansvaret for emballage?
GS1 har været gode til at række ud og inkludere os. Et af de punkter, som vægter højt i forhold til at vælge GS1, er, at de er gode til standarder. De er gode til at dele data. Jeg sidder i Danmark og har både leverandører i udlandet og nordiske partnere. Vi har vores eget selskab i Norge, Sverige og Finland, og de kommer til at have samme spørgsmål som os om nogle år. Når jeg har alle data hos mig, så kan jeg sige værsgo til Norge, de kan kigge i mine data, eller vi kan lave en integration. Det er en væsentlig årsag til, at vi synes, det giver værdi at vælge GS1, at vi kan dele data med både kunder og samarbejdspartnere.