23948sdkhjf

Fed gårdmælk direkte til plejehjem

Fra jord til bord, fra unge til gammel. Landbrugsskoleelever og en lokal gårdbutik leverer frisk, fed komælk til ældre sønderborgensere. Diætist ser ikke noget problem, hvis mælken bliver serveret med omtanke

Gule rapsmarker, fed sønderjysk muld og sortbrogede malkekøer. Mindre end en kilometer derfra ligger Flensborg Fjord og glimter. I midten ligger Gråsten Landbrugsskole.

Ved landbrugsskolen ligger en gårdbutik, Fiskbæk Gårdbutik, og den sælger æg, honning, saft, og så sælger den frisk, fed mælk til plejehjem i og omkring Sønderborg.

- Mælken kommer fra sortbroget malkekvæg, som holdes på Gråsten angbrugsskole. Mælken bliver pasteuriseret, som den skal, og ellers leverer vi den friske mælk til de lokale plejehjem i Sønderborg Kommune, siger Jesper Iversen Hansen til Magasinet Pleje.

Jesper Iversen Hansen er bestyrelsesformand for Fiskbæk Gårdbutik, som ligger i forbindelse med Gråsten Landbrugsskole, og gårdbutikken er helt i tråd med dansk tradition organiseret som et lille andelsselskab.

I komælk direkte fra gården er der omtrent 25 procent mere fedt, end der er i sødmælk fra Netto. Mette Theil er formand for Fagligt selskab af Kliniske Diætister, og hun siger, at hvis man har et øje på de ældres samlede fødeindtag, har hun svært ved at have noget imod et glas frisk komælk til de ældre.

- Man skal selvfølgelig have for øje, at den noget federe mælk ikke giver en mæthed, som påvirker de ældres indtag af særligt protein. På den anden side kan oplevelsen af og erindringen om god gammeldags mælk sikkert føre til et højere samlet indtag af energi og protein. Det vil især være godt, hvis det kan være i stedet for en del af det røde saftevand. Hvis man fagligt holder øje med de ældres samlede kostindtag, er det fra et pragmatisk diætetisk perspektiv svært at have noget mod lidt frisk kalorierig mælk fra en gårdbutik, siger Mette Theil. 

Erindring om gamle dage

Jesper Iversen Hansen fra Fiskbæk Gårdbutik påpeger, ligesom diætist Mette Theil hentyder, at en sidegevinst kan være, at man med den friske mælk kan bringe barn- og ungdomserindringer til de ældre. Og det bekræfter Susanne Jørgensen.

Susanne Jørgensen er køkkenleder på Mølleparkens Plejecenter, som ligger i Sønderborg bymidte, og hun og hendes medarbejdere håndterer til daglig mælken fra Gråsten Landbrugsskole.

- De ældres oplevelse er, at mælken fra Fiskbæk smager mere af mælk. Og så kan de lide at få mælken i kaffen, fordi mælken er en kende federe. Lige så vigtigt er det, at mælken bringer erindringer frem hos de ældre.

- Vi hælder mælken på flasker, og lige pludselig kan vores beboere huske, hvordan det var i gamle dage. Mælken og mælkeflaskerne bringer erindring og glæde, siger køkkenleder Susanne Jørgensen til Magasinet Pleje.

I Sønderborg Kommune har man en ambition om at være bæredygtige. Hvis man kan sparer unødig industriel forarbejdning, emballering, langvarig nedkøling og distribution ved at handle lokalt, så vil man gerne det.

Derfor bestræber man sig i Sønderborg på, at der skal være kortere fra bord til jord, og aftalen mellem byens plejehjem og Fiskbæk Gårdbutik er netop en del af denne ambition.

- Vi er i Udvalget for Bæredygtighed og Landdistrikter optaget af at understøtte vores lokalsamfund gennem vores indkøb af fødevarer. Indkøb af frisk mælk fra Fiskbæk Gårdbutik er et godt eksempel på, at det giver mening at handle lokalt, da plejecentrenes beboere er glade for produktet, de kender og samtidig bidrager det til vores målsætninger om at være et bæredygtigt fødevareområdet, siger Tom Hartvig Nielsen (S), som er formand for Udvalget for Bæredygtighed og Landdistrikter i Sønderborg Kommune.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.219