Kommunalt sygefravær eksploderer: Højere end under covid
Sygefraværet blandt de kommunale medarbejdere steg forventeligt under covid-epidemien. På tværs af landets kommuner er fraværet dog steget endnu mere efter covid, skriver VIVE mandag i et forskningsnotat.
Det betyder, at det kommunale sygefravær i dag er højere end på covid-epidemiens højeste.
Professor Kurt Houlberg og seniorforsker Hyld Pejtersen står bag undersøgelsen, og de konkluderer, at sygefraværet før covid fulgte et normalt mønster for sygefravær.
”Historien viser, at økonomiske kriser ikke blot rammer beskæftigelsen, men ofte også smitter af på sygefraværet. Sygefraværet falder typisk i nedgangstider og stiger under økonomiske opsving.”
Ifølge forskerne kan der peges på to årsager til, at det forholder sig således. I nedgangstider er folk mere bange for at miste deres job, og det kan føre til, at de knap så ofte melder sig syge. Derudover påpeger forskerne, at medarbejdere med et højt sygefravær oftere bliver afskediget i perioder med rigeligt arbejdskraft, og det kan bringe de gennemsnitlige sygefravær ned.
Omvendt forholder det sig i opgangstider som nu.
”Det stigende sygefravær i årene før og efter corona-krisen kan eventuelt dække over, at der i takt med faldende arbejdsløshed muligvis kommer flere medarbejdere med større sundhedsudfordringer ind på det kommunale arbejdsmarked, eller at frygten for at miste jobbet måske er mindre i økonomiske opgangstider,” skriver forskerne om den nuværende situation på arbejdsmarkedet.