Plejehjemsvold stiger med bekymrende hast
Mere end hvert tiende plejehjem, som Arbejdstilsynet besøgte i 2022, beskytter ikke medarbejderne tilstrækkeligt mod vold. Det skriver Fagbladet FOA.
Samtidig er der blevet anmeldt 409 arbejdsulykker relateret til vold og psykisk overbelastning i 2022. Det er en stigning på 41 procent i forhold til 2021.
Helt præcist har Arbejdstilsynet ved tilsynsbesøg i mange tilfælde vurderet, at arbejdsmiljøloven er overtrådt, fordi risikoen for vold ikke er tilstrækkeligt forebygget på plejehjem og i hjemmeplejen.
Tilsynschef hos Arbejdstilsynet Lars Andersen betoner i den sammenhæng vigtigheden af ”konsekvent at risikovurdere beboere med kendt udadreagerende adfærd flere gange dagligt og have klare procedurer for, hvilken tilgang man har på forskellige tidspunkter.”
Den arbejdsgiver, som skal sikre, at arbejdsmiljøloven bliver overholdt på plejehjem og i hjemmepleje, er kommunerne. Og kommunernes fælles interesseorganisation og talerør er Kommunernes Landsforening (KL).
Steffen Jensen (S) er borgmester i Halsnæs Kommune, og han er fungerende formand for KLs løn- og personaleudvalg. Han skriver til Fagbladet FOA, at kommunerne tager det alvorligt, ”når Arbejdstilsynet på baggrund af deres besøg konstaterer, at voldsrisikoen nogle steder ikke er tilstrækkeligt forebygget. Derfor er det også nødvendigt, hvis vi skal forebygge og minimere risikoen for vold, at den enkelte arbejdsplads har klare retningslinjer for håndtering af vold og trusler.”