23948sdkhjf

Svensk model kan give Danmark 7.000 flere SOSU’er

I Sverige arbejder flertallet af plejepersonalet fuldtid. Sker det samme i Danmark, kan nationen få, hvad der svarer til 7.000 flere medarbejdere i ældreplejen

I Sverige er det lykkedes at hæve andelen af omsorgspersonale på fuldtid fra 50 til 63 procent på fem år. Gør vi det samme i Danmark, vil det føre til 19.000 flere SOSU’er på fuldtid – svarende til ekstra 7.000 par hænder i omsorgssektoren.

Det viser tal fra det svenske projekt heltid.nu, der gennem en årrække har arbejdet for at få en højere andel af kommunalt ansat omsorgspersonale til at bytte deltid ud med fuldtid, skriver erhvervsmediet DIBusiness.dk.

I Sverige er andelen af heltidsarbejdende inden for omsorgssektoren steget fra 41 procent i 2009 til 63,1 procent i 2022.

Fuldtidskvinder bliver uafhængige

Ifølge Lia Scheding, forbundsombudsmand i den svenske fagforening Kommunal, blev det svenske initiativ iværksat i en erkendelse af, at der bliver behov for mere omsorgspersonale, i takt med at der bliver flere ældre - præcis som i Danmark.

– Og så mener vi også, at det er vigtigt for de ansatte at have en fuldtidsindkomst. Det bidrager til ligestillingen, så kvinder ikke er økonomisk afhængige af deres mands indkomst, siger Lia Scheding og tilføjer, at gennem et helt arbejdsliv har det meget stor betydning, om du er på deltid eller fuldtid – det gælder også i forhold til ens pension.

Lia Scheding er ikke bleg for at betegne projektet som en succes.

– Det har i mange kommuner været vældigt fremgangsrigt for både de ansatte og samfundet. I begyndelsen syntes vi, det var lidt svært at bakke op om som fagforening. Men vi får ikke forandring, uden at det gør lidt ondt, siger Lia Scheding.

Ifølge forbundsombudsmanden er mange af de tidligere deltidsansatte, der er gået over til fuldtid, blevet positivt overraskede over skiftet.

– De får jo en bedre indtægt. Og så oplever de faktisk også, at deres arbejdsdag bliver sjovere, og de føler sig bedre integrerede på arbejdspladsen. Og så er der også den bonus for de heltidsansatte, at de i løbet af arbejdsdagen har flere pauser, hvilket gør, at de er mindre trætte ved arbejdsdagens slutning, siger Lia Scheding til DIBusiness.dk.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094