Danskerne: Giv mere til de lavtlønnede
Debatindlæg af FOA, forbundsformand Dennis Kristensen.
69 procent af danskerne siger nu, at lavtlønnede grupper bør tilgodeses lønmæssigt i de kommende overenskomstforhandlinger. Kun fire procent peger på de højtlønnede, viser en undersøgelse, Epinion har lavet for FOA blandt 1.026 danskere.
Jeg er glad for, at danskerne vil gøre op med den indbyggede uretfærdighed, der findes på det offentlige arbejdsmarked. Her gælder de forbundne kars princip. Når højtlønnede scorer store lønstigninger, bliver der tilsvarende mindre til de lavtlønnede.
Man skal holde tungen lige i munden for at forstå, hvordan det hele hænger sammen.
Under overenskomstforhandlingerne i 2013 blev der ikke afsat en pulje til lokal løndannelse. Tidligere var det afgrænset, hvad de forskellige faggrupper kunne få lokalt, men nu skulle de lokale forhandlinger afgøre faggruppernes andel af den lokale lønkage.
Når DJØFerne får høje, lokale lønstigninger skal disse modregnes i alles lønstigninger på grund af den såkaldte reguleringsordning. Den skal sikre, at det offentlige og det private følges ad lønmæssigt og sætter et loft for de samlede lønstigninger i det offentlige område.
I praksis har man altså et system på det offentlige arbejdsmarked, hvor de lavtlønnede betaler for, at de højtlønnede kan få mere.
Det er et rasende uretfærdigt system, og der burde findes løsninger, der kompenserer de lavtlønnede faggrupper. Desværre ser det ikke ud til, at der er den store solidaritet blandt samtlige faggrupper, der ellers har nydt godt på bekostning af de medarbejdere, der i forvejen har mindst.
Epinions undersøgelse viser også, at danskerne foretrækker lønstigninger i krone-beløb, fremfor procent. Det vil give både højt- og lavtlønnede samme lønstigninger.
58 procent foretrækker den model for lønstigninger. 31 procent foretrækker en model, hvor lønstigninger gives i procent, der vil betyde, at de højtlønnede får mere, end de lavtlønnede.