EL: Der er nedlagt for mange sengepladser for hurtigt
Samarbejdet mellem kommuner og regioner må op i gear, hvis problemer med overbelægning skal løses, lyder det.
Det kan formentlig klares ved bedre organisering og hurtigere udskrivninger, siger han til Information.
En del af problemet er et for dårligt samarbejde mellem regioner og kommuner, mener Stine Brix, gruppeformand for Enhedslisten.
- Hele forudsætningen for, at der er færre patienter på hospitalet, handler om, at kommuner er klar til at tage over, når patienter skal udskrives, og det er der mange kommuner, der ikke er, siger hun til Ritzau.
Men ansvaret ligger også hos Folketinget og regeringen. Over de sidste 10 år er der forsvundet 2000 sengepladser, og den udvikling er gået for hurtigt, mener hun.
- For at samarbejdet mellem kommuner og regioner kan komme til at fungere, er det oplagt at bruge den kommende finanslov til at lave en fælles handlingsplan. Vores bud er at stoppe nedlæggelse af senge og at tage det med i en handlingsplan, siger Stine Brix.
Ifølge sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S) har problemer med overbelægning stået på i årevis.
- Kommuner og regioner skal gøre sig umage hver dag. Det er vores forventning, når vi har et skattefinansieret sundhedsvæsen. Det er den største og den vigtigste udfordring for både kommuner og regioner at samarbejde om problemet, der har stået på i årevis, siger han.
Lars Engberg, formanden for Danske Patienter, siger til Information, at undersøgelsen bør føre til et stop for nedlæggelse af sengepladser. Et synspunkt Dansk Sygeplejeråd og Lægeforeningen deler.
- Undersøgelsen bekræfter den antagelse, vi længe har haft: At overbelægning er et problem, som man er nødt til at tage hånd om, fordi det går ud over patientsikkerheden og patientbehandlingen, siger Jette Dam-Hansen, næstformand i Lægeforeningen.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Kommunernes Landsforening (KL) på grund af sommerferie.
/ritzau/