23948sdkhjf

Tarmkræft: Patienter indkaldes i weekenden

Flere end ventet har blod i afføringen, og derfor kniber det for regionerne at overholde ventetiden.
Patienter med blod i afføringen skal være sikre på, at de indkaldes til en kikkertundersøgelse inden for den maksimale ventetid på fire uger.

- Vi er rigtig kede af, at ventetiden er blevet overskredet, og derfor er vi i gang med flere tiltag. I min egen region vil vi tilbyde patienterne, at de kan blive undersøgt i weekenderne.

Det siger Ulla Astman (S), formand for sundhedsudvalget i Danske Regioner og regionsrådsformand i Region Nordjylland.

Siden marts har danskere mellem 50 og 74 år modtaget prøvesæt med posten, som de efterfølgende har skullet indsende til laboratorier.

Men ifølge en opgørelse fra Sundhedsstyrelsen undlod regionerne i april at indkalde 487 borgere, som havde blod i den indsendte prøve, og som derfor har krav på en opfølgende undersøgelse, der kan vise, om de har kræft.

Ifølge Ulla Astman skyldes forsinkelsen, at flere end ventet har indsendt afføringsprøver.

- De første uger var interessen meget lille, måske fordi folk lige skulle tage mod til sig. Det kan nok være lidt grænseoverskridende, men vi kan se, at vi nu er oppe på, at 60 procent returnerer prøvesættene, og det er flere end forventet på nuværende tidspunkt, siger Ulla Astman.

Samtidig med det nye tilbud til midaldrende har kampagner, blandt andet på tv, opfordret alle danskere til at holde øje med symptomer på tarmkræft. Det har fået antallet af henvisninger til undersøgelser på sygehusene til at stige yderligere.

- Dertil kan vi se, at screeningsprogrammet fanger flere end forventet med blod i afføringen. Det er jo positivt, hvis vi på den måde kan opdage kræften tidligere. Det er jo hele meningen med screeningen, siger Ulla Astman.

Hun henviser til, at eksperterne havde skønnet, at knap seks procent af de indsendte prøver ville give anledning til nærmere undersøgelse. Siden har det vist sig at dreje sig om otte procent.

Det skyldes sandsynligvis, at det er de ældste danskere, som indkaldes først, mens de yngre med mindre kræftrisiko får deres prøvesæt senere.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062