23948sdkhjf

FAKTA: Læs her om listeria-bakterien

Yderligere fire personer er konstateret smittet med listeria. I alt 28 er nu smittet - heraf er de 13 døde.
* Bakterieslægten listeria er udbredt i jord, på planter, i spildevand, i tarmen hos dyr og mennesker samt i produktionsmiljøer.

* Bakterien findes i en lang række almindelige fødevarer. Det gælder især rå fødevarer, men varmebehandlede fødevarer kan også få bakterierne tilført efter varmebehandlingen.

* Sygdommen listeriose, som kommer af listeria, rammer oftest ældre eller svagelige. Den er forholdsvis sjælden.

* Til gengæld er listeriose en alvorlig og livstruende sygdom. Den samlede dødelighed er cirka 25 procent. Fredag var 28 personer bekræftet smittede under seneste udbrud. Heraf er 13 døde.

* Raske personer kan dog også blive syge af listeria, hvis der er meget høje koncentrationer af bakterien. Det er set ved tidligere listeria-udbrud.

* Oftest bliver patienterne indlagt med symptomer som feber, almen svækkelse og eventuelt diarré og opkast.

* Sygdommen rammer oftest personer over 60 år eller patienter med svækket immunforsvar. Hos gravide er der risiko for abort eller dødfødsel.

* Man kan mindske risikoen ved at spise varmebehandlet mad og opretholde god køkkenhygiejne samt overholde holdbarhedsdatoer og opbevaringstemperaturer for spiseklare fødevarer.

* Kødpålægsprodukter, der kan være inficeret med listeria, er blevet solgt til mindst 100 detailkunder i Danmark.

* Fødevarestyrelsens liste tæller blandt andre Kvickly-, Superbrugsen-, Spar-, og Eurosparsupermarkeder samt adskillige slagtermestre og delikatessebutikker.

Kilder: Fødevarestyrelsen, Statens Serum Institut, Institut for Veterinær Sygdomsbiologi ved Københavns Universitet.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062