Akuttelefon indkalder ekstra sygeplejersker
Region Hovedstaden må nytårsdag kalde flere sygeplejersker på vagt til at bemande den nye akuttelefon.
På førstedagen måtte flere syge helt opgive at komme igennem, og det fik i løbet af eftermiddagen Region Hovedstaden til at kalde flere sygeplejersker på vagt.
- Vi kan konstatere, at borgerne i høj grad har forstået budskabet om, at man skal ringe til 1813, før man møder op på en akutmodtagelse eller klinik. Og vi må erkende, at vi nok har undervurderet effekten af oplysningskampagnen, siger koncerndirektør i Region Hovedstaden Svend Hartling.
Han understreger dog, at der er tale om en særlig nytårstravlhed, og at den samlede ventetid på akuthjælp lige nu er lavere end sidste år, hvor folk oplevede at vente på akutmodtagelser i op til 10 timer.
Alligevel erkender han, at situationen ikke er tilfredsstillende, og derfor vil det, foruden flere sygeplejersker, blive undersøgt om teknikken kan forbedres.
- Selvom den samlede ventetid er lavere, er det frustrerende for folk ikke at kunne komme igennem. Derfor vil vi med det samme se på, hvordan og hvornår vi kan få udvidet vores tekniske kapacitet, siger Svend Hartling.
Akutberedskabet har ellers flere gange forsikret, at der ville være læger og sygeplejersker nok til at give ordningen en ukompliceret fødsel.
Men nytårsdag lød det i lange perioder sådan: "Alle linjer er optaget. Ikke flere kan stå i kø. Forsøg senere. Hvis det drejer sig om en livstruende situation, skal du ringe 112".
Den nye ordning med visiteret adgang til både lægevagt og akutmodtagelse indebærer blandt andet, at alle skal ringe, inden de kan møde op i akutmodtagelsen.
Telefonen bliver først besvaret af en sygeplejerske, som vurderer om personen i røret skal tale med en læge, møde op, eller i telefonen få råd og vejledning om sygdom.
Region Hovedstaden er den næstsidste region i Danmark til at indføre telefonisk visitering til akutmodtagelse og den eneste, der har indført sygeplejerskevisiteret lægevagt, som 1813 også er.
Ordningen har skabt stor splid mellem læger og akutberedskabet, fordi lægerne mener, at den nye ordning er lavet uden at tage dem med på råd.
/ritzau/