23948sdkhjf

FOA: Stram kommuneaftale hæmmer væksten

Indlæg af FOA, forbundsformand Dennis Kristensen.
Der er gang i den private sektor. I sidste uge forudsagde vismændene ny og mærkbar privat vækst. Derfor er det også brandærgerligt, at den offentlige sektor ikke følger trop, men fortsat skal leve med eftervirkningerne af finanskrisen.

Den nye kommuneaftale ligner de senere års aftaler. Den er stram - også for stram med effektiviseringskravet på to milliarder kroner.

Der er igen i år meget store og meget alvorlige straffeaktioner, hvis kommunerne ikke holder aftalen. Det er i sig selv et problem. Det betyder, at kommunerne ryster i bukserne, bare de kommer i nærheden af maksimum inden for aftalen. I 2011, 2012 og 2013 har de kommunale regnskaber hvert år ligget en håndfuld milliarder under, hvad der er aftalt med regeringen. Pengene går især fra velfærd og borgernær service.

Fulgte man aftaler og budgetter, så ville fem milliarder svare til mellem 25.000 og 30.000 nye hænder i den kommunale sektor.

Jeg tror, at en sådan saltvandsindsprøjtning vil betyde rigtig meget. Ikke blot for velfærd og service, men også meget for forbrugertillid og dermed tiltro til, at væksten også kommer igen.

Kommuneaftalen skuffer også på feltet med social dumping og indførelse af arbejdsklausuler.

I år siger aftalen blot, at de fleste kommuner har fået arbejdsklausuler ligesom staten. Jo, men indholdet er vidt forskelligt. I den offentlige sektor har vi de sidste par år også mødt sidegade-leverandører, der ikke bryder sig om aftaler, overenskomster eller et dansk lønniveau. Aftal dog, at danske løn- og arbejdsvilkår skal følges i den offentlige sektor og ved offentlige opgaver.

Så er der et interessant tema, som jeg ser meget frem til udmøntningen af. Regeringen og KL vil indføre god arbejdsgiveradfærd. Måske er det en tilståelsessag i forhold til indgrebet i lærerkonflikten sidste år – jeg ved det ikke. Men foreløbig vil FOA tage meget positivt imod disse tanker. Et par sager over de senere år viser, at der er brug for initiativet.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079