Kommuneaftale: Ikke plads til udskejelser
Indlæg af Dansk Erhverv, markedschef Jakob Scharff.
Budgetloven fra 2012 har været med til at disciplinere kommunernes økonomi. Uden loven havde det offentlige forbrug været endnu højere. Det er allerede for højt, så det er vigtigt, at staten fortsat har en aktiv rolle i at sikre en stram budgetdisciplin i kommunerne. Derfor bekymrer det, at aftalen ikke er med til at få det offentlige forbrug ned.
Kommuneaftalen for 2015 indeholder en række positive elementer for erhvervslivet. Det drejer sig eksempelvis om en harmonisering af gebyrmodellen for byggesager, ligesom aftalen lægger op til, at erhvervslivet i højere grad skal inddrages i at gøre kommunerne mere erhvervsvenlige.
For mange virksomheder er det svært at forstå forskellene i gebyrer på byggesager. Det er positivt, at der kommer en ensartet gebyrmodel. Det er også positivt, at der inden for de kommende år skal etableres én indgang for virksomheder i alle kommuner. Det vil højne kundeoplevelsen og serviceniveauet betragteligt.
Produktivitetskommissionen har konkluderet, at der er et stort potentiale for forbedringer i den offentlige sektor.
Det er gode takter i aftalen på en række områder, eksempelvis lægger man op til en mere sammenhængende sundhedsindsats og forstærket indsats for rehabilitering. Hvis det virkelig skal batte, er det afgørende, at der bliver sat mål for indsatsen, og ikke mindst konkrete mål for effektiviseringerne.
I Dansk Erhverv noterer man sig med tilfredshed, at KL og regeringen er enige om at understøtte samarbejdet med private aktører. Som noget nyt vil regeringen etablere et forsøgsprogram, der kan fremme offentligt-privat samarbejde.
Der er et kæmpe potentiale for øget samarbejde med private og selvejende aktører. Vi ser det nye initiativ som en invitation til at finde nye løsninger, der kan være med til at udvikle kvaliteten og sikre effektiviseringer.