75 afskedigelser på ældreområdet i Randers
Et stigende behov for pleje hos hjemmeboende ældre borgere, flere opgaver fra det regionale sundhedsvæsen kombineret med krav om besparelser medfører, at ældreområdet i Randers Kommune i 2015 står med en økonomisk udfordring på 50 millioner kroner.
"Vi er desværre nødt til at afskedige 75 medarbejdere for at skabe balance i økonomien på ældreområdet. Der bliver nu tilrettelagt en proces, hvor vi lægger vægt på ordentlighed. Det er medarbejdere, vi sætter stor pris på, og derfor vil alle blive tilbudt en samtale om uddannelse og omskoling," siger Erik Mouritsen, direktør for Sundhed og Ældre.
Der er i alt 1800 fuldtidsstillinger på ældreområdet.
Nye måder at arbejde på
Presset på ældreområdets ydelser stiger i takt med, at der kommer flere ældre, og ældreområdet har derfor løbende udviklet tilbud som hverdagstræning og tryghedshotel, fortæller Randers Kommune. Men der er stigende behov for pleje og sygeplejeydelser.
En del af dette skyldes, at hospitalerne er blevet dygtigere til at behandle og smertestille patienter, så de kan komme tidligere hjem og komme til hægterne, forklarer kommunen. Siden september 2013 er antallet af borgere, der har et behov for hjælp i hjemmet i mere end 10 eller 20 timer om ugen steget, og samtidig er der blevet færre borgere, der har brug for kun få timer. Samtidig er der besparelser i 2015 som følge af nye måder at udføre opgaverne på.
En del af af udfordringerne i 2014 og 2015 på 50 mio. kroner bliver dækket ind af bl.a. effektiviseringer ved at indføre nye måder at udføre arbejdet på/brug af velfærdsteknologi, fortæller Randers Kommune. Alligevel vil der være overskridelser på ca. 22 mio. kroner i 2015, hvis der ikke skrides til handling. Og dermed er det nødvendigt at afskedige og justere servicen på ældreområdet, forklarer kommunen.
Færre individuelle hjemmebesøg
Den 4. september træffer Sundhed- og Ældreudvalget beslutning om et forslag til en måde til at finde nogle af de manglende millioner på. Blandt forslagene er:
Færre individuelle hjemmebesøg. I dag tilbydes borgere fra 75 år et forebyggende hjemmebesøg en gang årligt. Cirka 6000 borgere er i målgruppen. Fremover vil borgerne i stedet blive tilbudt fælles arrangementer som en valgmulighed frem for et individuelt besøg. Der vil stadig være mulighed for at få hjemmebesøg, hvis det ønskes. Det giver en besparelse på 0,7 mio. kroner.
Færre træningscentre og færre aktivitetstilbud. I dag er der specialiserede træningstilbud på 9 træningscentre og vedligeholdelsestræning på de øvrige ældrecentre. Der er i alt 21 kommunale ældrecentre. Antallet af træningscentre reduceres til et eller få centrale træningssteder. Når træningstilbud som fysio- og ergoterapi, sundhedsfremme, hjemmetræning og vejledning af plejepersonalet centraliseres, er det nødvendigt at arbejde mere med holdtræning og høste stordriftsfordele. Tilbud om døgngenoptræning fortsætter, og det samme gør vedligeholdende træning på ældrecentrene. For borgerne vil besparelsen bl.a. betyde længere transporttid til centrene.
Samtidig bliver antallet af aktivitetstilbud drevet af ældrecentrene reduceret. Den samlede besparelse er på 5 mio. kroner.
Rengøringshjælp nedsættes fra hver 2. uge til hver 3. uge. Besparelsen er på 2,5 mio. kroner
"Der skal ikke herske tvivl om, at ældreområdet i Randers fortsat kan levere en god service til vores ældre borgere. Men vi må justere servicen og desværre også afskedige medarbejdere, når vi står med et hul i økonomien på så mange mio. kroner," siger Erik Mouritsen.