23948sdkhjf

iPad-projekt for svagtseende ældre

Et syddansk projekt skal få svagtseende ældre i gang med at bruge iPads. TrygFonden støtter projektet med 375.000 kroner.
Ældre med nedsat syn kan let føle sig hægtet af, når det drejer sig om at kommunikere digitalt med det offentlige og følge med i nyhedsmedierne – og dermed også i samtaler med familie og venner.

CRS, der er et center under Region Syddanmark, gennemførte i 2013 et projekt, der gik ud på at undersøge, om iPads kan hjælpe de svagtseende med at kommunikere digitalt. 71 procent af de svagtseende, der deltog i projektet, tog iPad’en til sig og oplevede en større selvstændighed og glæde i hverdagen. De var ikke længere så afhængige af at få hjælp fra pårørende, og de oplevede også, at det var lettere for dem at holde kontakt med familie og venner.

Med udgangspunkt i de positive resultater ønsker CRS nu at udvikle et undervisningskoncept, der kan hjælpe ældre med et synshandicap til at komme med på den digitale vogn. Og det har fået TrygFonden på banen med 375.000 kr. i støtte.

"TrygFonden arbejder for at give alle mulighed for at kunne deltage i samfundslivet. Dette projekt er med til at sikre, at svagtseende ældre bliver mere selvstændige og hjælper dem med at fastholde sociale relationer", siger Lisbeth Oxholm Andersen fra TrygFondens regionale råd.

Christian Schacht-Magnussen, der er driftsdirektør på socialområdet i Region Syddanmark, er begejstret for TrygFondens støtte.

"Ingen skal føle, at de bliver sat uden for samfundet, og at der ikke bliver taget hånd om dem. TrygFondens bidrag betyder meget for udviklingen af den service og rådgivning, vi kan tilbyde borgerne i de fynske kommuner", siger han.

Et hjælpemiddel

Årsagen til, at iPad’en er et godt alternativ til en computer for de svagtseende ældre, er, at den udover at være nem at have med, er brugervenlig og hurtig at koble på internettet også kan erstatte flere af deres daglige hjælpemidler, fortæller Region Syddanmark.

Via apps kan den ældre downloade lydbøger i stedet for at låne dem på biblioteket. De kan også få apps med talende ure og farvetestere. Og kameraet kan bruges til at tage fotos af fremviste ting, priser i butikker og meget andet, hvorefter den svagtseende kan kigge nærmere på det i en forstørrelse på skærmen.

Region Syddanmarks projekt med at udvikle et undervisningskoncept strækker sig over et år med start 1. januar 2015. Der er allerede 15 deltagere til et pilotprojekt, og de er alle over 70 år gamle. Undervisningskonceptet er klar til brug i starten af 2016.

Det er regionens Synsrådgivning under Center for Kommunikation og Velfærdsteknologi (CRS), der gennemfører projektet. Centret arbejder med at give vejledning til borgerne i de fynske kommuner om de kompensationsmuligheder, der er i forbindelse med en funktionsnedsættelse.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.071