23948sdkhjf

Forskere skal kortlægge færingernes kolesterol

Som led i et stort forskningsprojekt mellem forskere fra Aalborg Universitetshospital, Aalborg Universitet og Landssygehuset på Færøerne, skal hele den færøske befolkning skal undersøges for arveligt betinget forhøjet kolesterol i blodet.
Medfødt forhøjet kolesterol i blodet – også kaldet familiær hyperkolesterolæmi (FH) – er en gruppe genetisk betingede sygdomme, som er forbundet med svært forhøjet kolesterolniveau. I Danmark anslår man, at omkring 1 ud af 500 har sygdommen, men nyere data indikerer, at forekomsten kan være højere.

"Vi tror, at rigtig mange mennesker går rundt med FH, uden de ved det. Sygdommen er medfødt, og har ikke noget at gøre med, om man er tyk eller tynd, ung eller gammel", fortæller afdelingslæge, ph.d. og klinisk lektor ved Lipidklinikken, Kardiologisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital, Albert Marni Joensen.

Forskernes mistanke er imidlertid, at forekomsten af FH er særlig stor på Færøerne:

"Fra at have været en stabil befolkning på ca. 4.000 indbyggere i århundreder, er befolkningen på Færøerne inden for de sidste 200 år blevet tidoblet, og det er derfor sandsynligt, at mange nulevende færinger har nedarvet de samme - eventuelt sygdomsbærende – genvarianter fra en relativt nær forfader", forklarer Albert Marni Joensen.

Sammen med læge Rudi Kollslíð fra Landssygehuset på Færøerne og Michael Nielsen, Lidpidklinikken, Kardiologisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital igangsætter Albert Marni Joensen nu et stort screeningsprogram, der skal identificere alle færinger med arveligt forhøjet kolesterol.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078