23948sdkhjf

Anonym hjælp har en nøglerolle i psykiatrien

Mere end hver tredje med psykiske problemer søger anonym, privat hjælp og rådgivning.
Mens regeringen forhandler om sin nye psykiatriplan og et markant økonomisk løft til psykisk behandling, så viser ny undersøgelse fra Psykiatrifonden, at private, anonyme og ofte frivillige rådgivninger spiller en central rolle i hjælpen til psykisk syge.

Mere end hver tredje dansker med psykiske problemer har kontaktet en af de mange anonyme rådgivninger.

Hver femte ringer, fordi de er isolerede og slet ingen relationer har eller ikke føler, de kan dele deres problemer med familie eller venner.

Halvdelen af opkalderne har derimod god kontakt til pårørende og venner. Men de bruger en telefonrådgivning, fordi de tit har det meget svært og er bange for at overbelaste deres nærmeste.

Fire ud af 10 opkaldere ringer for at få hjælp uden om "systemet", og for mere end hver tredje er anonymiteten i de private tilbud afgørende.

- Undersøgelsen viser, at private organisationer, der tilbyder gratis og anonym rådgivning, løfter en stor opgave i forhold til en meget sårbar gruppe, siger Marianne Skjold. Hun er direktør i Psykiatrifonden, som i ti år har drevet telefonrådgivning for mennesker med psykisk sygdom og pårørende.

Ifølge undersøgelsen er kun få af opkalderne blevet oplyst om muligheden for telefonrådgivning af kommune eller sundhedsvæsen. De fleste har selv fundet oplysninger om rådgivningstilbud på nettet eller hørt om det fra andre.

- Hvis vi skal hjælpe flere psykisk sårbare danskere, så skal det blive tydeligt for flere, at de kan få hjælp, siger Marianne Skjold.

Hun peger på, at telefontjenesterne både er en god mulighed for de, der første gang rækker ud efter hjælp, og en mulighed for at nå ud til grupper- som mænd og etniske minoriteter- der ikke gerne selv henvender sig.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078