23948sdkhjf

Velfærd: Pensionister går glip af 4900 kroner ved nulvækst

Finansministeriet har sat tal på, hvor mange ekstra penge pensionister går glip af til velfærd ved nulvækst.
Et besøg på hospitalet, en plads på plejehjemmet eller hjemmehjælp til at klare rengøring og indkøb. Det er typisk nogle af de velfærdsydelser, som pensioner gør brug af.

Men hvis Venstre får opbakning til forslaget om at indføre nulvækst frem for regeringens vækst på 0,6 procent i den offentlige sektor frem til 2020, så vil en enlig pensionist gå glip af ekstra 4900 kroner til den type velfærdsydelser. For et par på folkepension vil tallet være 7300 kroner.

Det viser et svar fra finansminister Bjarne Corydon (S) til SF's finansordfører, Jonas Dahl. Tallet er beregnet ud fra, hvor meget ældre i gennemsnit trækker på offentlige ydelser.

- Det viser, at Venstre stikker danskerne blår i øjnene, når de siger, at nulvæksten ikke vil kunne mærkes. Jeg synes, vi mangler et svar fra Lars Løkke Rasmussen på, hvilke befolkningsgrupper der skal rammes af nulvæksten, siger Jonas Dahl.

Venstre har flere gange fastslået, at nulvækst - eller udgiftsstop, som partiet kalder sit forslag - ikke vil betyde færre penge til velfærd. Beløbet vil være det samme som i dag. Nulvæksten betyder til gengæld, at der ikke kommer de ekstra penge til velfærd, som regeringen lægger op til.

Det er de ekstra penge, som svaret fra Bjarne Corydon nu sætter kroner og øre på.

Ud over nulvækst lægger Venstre op til, at effektiviseringer i den offentlige sektor skal skabe rum til at forbedre eksempelvis sundhed.

På den baggrund mener cheføkonom Mads Lundby Hansen fra den borgerlige tænketank Cepos ikke, at nulvækst nødvendigvis vil betyde færre velfærdsydelser til ældre.

- Under offentlig nulvækst er der i princippet mulighed for at øge udgifterne til de ældre, hvis man sparer andre steder. Og det afhænger også af, hvordan man bruger pengene. Man kan jo øge produktiviteten i den offentlige sektor, så man får mere service for de samme penge, siger Mads Lundby Hansen.

Han henviser til, at Produktivitetskommissionen blandt andet har peget på, at man kan reducere sygefravær, skære ned på administration og udlicitere opgaver for at få mere for de samme penge.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063