23948sdkhjf

Socialrådgiverforening: Genkender stigende orlovs-afslag

Antallet af bevillinger til pasningsorlov, er faldende. Det kan der være to forklaringer på, lyder det.
Antallet af personer, der får afslag på deres ansøgning om at få pasningsorlov, så de kan passe en alvorligt syg pårørende, er stigende, skriver Politiken fredag.

Det er noget formanden for Dansk Socialrådgiverforening, Majbrit Berlau, kan nikke genkendende til.

- Vi kan godt genkende, at der har været en udfordring over det seneste stykke tid. Det er et kæmpe problem for de borgere, der bliver ramt af den her stramning, fordi man har rigtig meget brug for den pasningsorlov, når et nærtstående familiemedlem er i en kritisk fase af deres sygdom, siger hun og fortsætter:

- Det er indiskutabelt uklogt, hvis man forsøger at forringe mulighederne for at få pasningsorlov. Det er det eneste menneskelig værdige i den situation, men også typisk en nødvendighed, at den syge kan få pleje og omsorg af et tæt familiemedlem.

Der findes ingen præcise tal på, hvor mange, der får afslag på pasningsorloven. Men ifølge Politiken er antallet af pårørende, der har fået bevilget ordningen fra 2009 til 2013 faldet fra 138 til 112.

Majbrit Berlau kan finde to forklaringer på det faldende antal pasningsorlover.

- Vi kan se to årsagsforklaringer. Det ene er en strammere fortolkning fra kommuners side for, hvornår man kan få plejeorlov, siger hun.

Den anden forklaring kan bunde i, at sygehusene ifølge formanden igennem de sidste år har minimeret antallet af socialrådgivere.

Socialrådgiverne på sygehusene rådgiver syge og pårørende, så de kender deres rettigheder, og eksempelvis ved hvordan og hvor de skal søge pasningsorlov, forklarer Majbrit Berlau.

- Der er en klar problematik i, at der er rigtig mange sygehuse, der har skåret ned for antallet af socialrådgivere, siger hun.

- Hospitalerne har ellers i mange år prioriteret netop socialrådgiverne. Både som syg og pårørende har man brug for nogen, der kender lovgivningen og muligheder og rettigheder, man har. Det er en stor del af helbredelsesforløbet, at man har tryghed omkring ens vilkår som bolig, job, indtægter og muligheder for pasningsorlov.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.073