23948sdkhjf

Folkemødet: Den offentlige sektor under lup

I samarbejde med Deloitte inviterede Dansk Erhverv til debat om, hvordan vi skaber en mindre og mere effektiv offentlig sektor.
Behovet for en ny udbudslov, der gør det nemmere for kommunerne at udlicitere og for de små og mellemstore virksomheder at byde ind på opgaver i det offentlige, blev det helt store tema i debatten. Med i debatten var bl.a. Mette Lindgaard fra Deloitte, Kristian Jensen (V), Martin Damm fra KL og Dennis Kristensen fra FOA og Christian T. Ingemann fra Dansk Erhverv.

"Vi vil gerne opfordre både den nuværende og den kommende regering til at sætte nogle helt konkrete mål for udlicitering og udbud, for det er konkrete mål, der har en effekt. Den offentlige sektor er blevet enormt stor og fylder enormt meget. Vi må bare konstatere, at der er behov for, at flere opgaver løses af private aktører, hvis vi skal nå målet om at effektivisere for 12 mia. kr.," sagde Christian T. Ingemann fra Dansk Erhverv.

Målet for dagens debat var, at der skulle komme nogle helt konkrete løsninger på bordet. Venstres næstformand Kristian Jensen havde et klart budskab.

"Vi er nødt til at fjerne berøringsangsten for at konkurrenceudsætte på de bløde områder. Flere kommuner skal turde at lade andre byde ind på fx ældrepleje og skoleområdet. Målsætningen bør gå på borgernes tilfredshed af den velfærd, de får. Og hvis forældrene er glade og de ældre er glade for den service, de får, jamen så mener jeg egentlig, at vi har den velfærdsservice, vi bør have," sagde han.

"Fra erhvervslivets synspunkt synes vi, at det er en rigtig god idé at kigge på borgernes tilfredshed og så arbejde derudfra," istemte Christian T. Ingemann.

Administration og regeltænkning

Kommunernes administration blev også vendt på debatten, hvor Martin Damm fra KL pegede på, at der her kan findes mange af de effektiviseringskroner, som bl.a. produktivitetskommissionen har belyst.

"2020-målene om at effektivisere for 12 mia. kr. er sådan set ikke urealistiske. Vi er lige nu i gang ude i kommunerne med at se på, hvordan vi kan effektivisere inden for administration og regeltænkning," sagde Martin Damm.

"Der er stor forskel på, hvordan de forskellige kommuner løser de administrative opgaver, og her er rigtig mange penge at spare for kommunerne," sagde Mette Lindgaard.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063