23948sdkhjf

Spisevenner hjælper småtspisende

Et samarbejde mellem Ældre Sagen i Odense og Odense Kommune kommer enlige ældre til gode. I sidste uge besøgte repræsentanter fra Ældre Sagen i København og Københavns Kommune Odense for at høre om de gode erfaringer med at tilbyde enlige småtspisende ældre en spiseven.
Ældre Sagen og Odense Kommune har siden slutningen af 2009 arbejdet sammen om projektet spisevenner. Projektet havde lidt startvanskeligheder, fordi kommune og frivillige lige skulle ’finde hinanden’, men i dag er begge parter både stolte af og glade for projektet.

- Samarbejdet fungerer upåklageligt i dag, hvor vi helt klart ved, hvad hinanden kan bidrage med, fortæller formand for Ældre Sagen i Odense Kathrine Sørensen, der også understreger, at samarbejdet med kommunen har gjort det muligt at nå ud til nogle borgergrupper, det ellers kan være svære at komme i kontakt.

Bygge bro til de mange gode tilbud

Også ældrerådmand Jane Jegind (V) er glad for samarbejdet med Ældre Sagen:

- Det tætte samarbejde gør også, at vi løbende har en dialog om de behov, vi hver især iagttager og vender idéer til nye tilbud til ældre, der har brug for en håndsrækning.

Om kommunens rolle i arbejdet fortæller hun bl.a.:

- Selvom vi ved, at mange ældre i kortere eller længere perioder føler sig isolerede, kan det være svært at tage skridtet til alene at opsøge et af de mange gode tilbud, der er i vores by. Her kan vi som kommune være med til at bygge bro og bogstavelig talt tage den ældre under armen og hjælpe ham eller hende til det rigtige tilbud.

Frivillig spiseven giver flere kræfter

Samarbejdet omkring ’Spisevenner’ har også en yderst gavnlig effekt på de ældre. I dag har 25 ældre i Odense en spiseven, og de foreløbige erfaringer viser, at en frivillig spiseven både hjælper på vægten, humøret og betyder, at den ældre fysisk bliver stærkere. Effekten målt blandt 15 af de ældre viser nemlig, at de fleste har taget på i vægt. 10 ud af de 15 har fået et højere funktionsniveau. Og hver tredje scorer højere i EQ-5D-testen, der måler borgerens eget syn på helbredsrelateret livskvalitet.

- Jeg er slet ikke i tvivl om, at den frivillige indsats har en forebyggende effekt hos de mennesker, der nyder godt af den, udtaler Jane Jegind, der ser et intensiveret samarbejde med de frivillige sociale organisationer, som et af svarene på den store udfordring med at få hænder nok i fremtiden.

- Hvis vi på den ene side kan være med til at skabe relationer med dertil følgende øget livskvalitet og højere funktionsevne, samtidig med at vi måske udskyder eller mindsker behovet for hjælp hos den ældre, ja, så er det bare med at komme i gang, lyder det fra Jane Jegind.

Hos Ældre Sagen er man også glade for den tydelige effekt.

- Hvis vi fx siger, at 1000 ældre enlige får en spiseven, hver tager tre kilo på, så er vægten steget med tre tons livskvalitet – det er sin vægt værd i guld for den ældre og for samfundet, siger Kathrine Sørensen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078