23948sdkhjf

Oppustelig pude får ældre på benene igen

Ældre i Kolding kommune, der er faldet i hjemmet, kommer hurtigere og nemmere op, efter hjemmeplejen er begyndt at bruge en oppustelig løftepude. Sygeplejersken kan selv eller med hjælp fra hjemmehjælperen hjælpe den ældre uden at belaste ryggen eller tilkalde Falck.
Der er fem oppustelige puder i Kolding kommunes sygeplejen-akutbiler og de løfter fortrinsvis borgere, der benytter den kommunale hjemmehjælp, da det kun er kommunens hjemmehjælpere, der har været på kursus i at bruge puden.

Hurtigere hjælp

Falck blev tilkaldt 287 gange i 2009 for at hjælpe en borger, der ikke selv kunne komme op efter et fald. I år er det kun sket 70 gange i årets første ni måneder, fordi løftepuden klarer det. Beregninger fra Københavns Kommune viser, at før brugte medarbejderne 150 minutter, når borgeren var faldet. I dag bruger to medarbejdere kun 22 minutter hver. Det skyldes, at akutte udrykninger prioriteres, og så måtte borgere og de tilkaldte hjemmehjælpere vente inden brandvæsen/Falck kommer frem.

Samtidig minimerer løftepuden risikoen for, at borgeren oplever ubehagelige stræk i skuldre, nakke og arme, der kan forekomme ved manuelle løft. Desuden kan borgeren rejse sig stille og roligt, og nedsætter risikoen for svimmelhed og kvalme.

En fordel for medarbejderne

Kolding Kommune købte puderne sidste år for at forbedre medarbejdernes arbejdsmiljø og servicen for de borgere, der falder i eget hjem. I de tilfælde hvor borgeren er faldet så uheldigt, at medarbejderne ikke kan komme til, tilkaldes Falck stadig.

Løftepuderne betyder, at hjælperne undgår at stå i fysisk belastende stillinger for at få den ældre på benene igen. Medarbejderne transporterer puden i en rygsæk, så den er nem at have med.

Sådan fungerer løfepuden

Den oppustelig løftepude, der gør det muligt for en-to medarbejdere at rejse en borger på op til 450 kg op fra gulvet uden at belaste ryggen. En lille transportabel kompressor puster puden op til 56 cm, og borgeren kan selv - eller med støtte fra medarbejderne - rejse sig og stå ved sin rollator eller sætte sig i en stol.

De fem puder har kostet Kolding Kommune 100.000 kr., men færre assistancer fra Falck vil alene i år spare ca. 180.000 kr. Så det har vist sig, at hjælpen ikke alene er hurtigere for den ældre, men også er en økonomisk fordel.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078