23948sdkhjf

Skjulte skader efter hjernebetændelse

Skader efter hjernebetændelse kan være større end MR-skanning viser
Forskere ved Aarhus Universitetshospital har opdaget forandringer i hjernen, som ikke er synlige på en almindelig MR-skanning, hos en patient med hjernebetændelse forårsaget af herpes virus type 1. Opdagelsen tyder på, at infektionen påvirker større dele af hjernen end hidtil antaget.

Billeder fra MR-skanning af patienten under indlæggelsen viste skader på hjernevævet i venstre tindingelap (temporallap), mens hele højre hjernehalvdel så normal ud. Som led i et større projekt blev patienten også undersøgt med en MR-teknik, som hedder spektroskopi.

MR-spektroskopi er blevet beskrevet, som molekylernes fingeraftryk. Ved spektroskopi kan man måle koncentrationen af forskellige substanser i bestemte områder af hjernen.

MR-spektroskopien af patientens hjerne viste ligesom MR-skanningen, at venstre tindingelap var påvirket - tydende på skade af nerverne og aktivering af immunsystemet i området. MR-spektroskopien viste imidlertid også påvirkninger i højre tindingelap - altså også højresidig nerveskade og immunaktivering.

Forskernes fund tyder på en mere generel påvirkning af hjernevævet ved hjernebetændelse forårsaget af herpes virus type 1. I tindingelappen sidder vigtige sprog- og hørecentre, som kan påvirkes ved skade i området.

MR-spektroskopien er et godt supplement til MR-skanningen, og kan eventuel være med til at afklare følgevirkninger efter infektionen og være en hjælp ved planlægning af patientens genoptræning og rehabilitering.

Resultaterne er publiceret i følgende originalartikel: Discrepant findings between proton magnetic resonance spectroscopy and magnetic resonance imaging in an immunocompetent patient with herpes simplex virus type 1 encephalitis. Damsgaard J, Marinovskij E, Leutscher PDC.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063