Ny teknologi giver demente et bedre liv
Pilotprojekt i Frederikshavn Kommune viser, at en palette af teknologiske hjælpemidler giver mildt demente og deres familier en mere tryg og indholdsrig hverdag. Nordjyske politikere ser positivt på at samarbejde med virksomheder om at forvandle projektresultater til virkelighed i regionens kommuner.
Det er blot nogle af de teknologiske hjælpemidler, 40 mildt demente og deres pårørende i Frederikshavn og tre andre europæiske kommuner har testet i halvandet år i forsøgsprojektet ISISEMD i samarbejde med Aalborg Universitet. Resultater viser, at de teknologiske hjælpemidler gør de mildt demente mere trygge og uafhængige, letter de pårørendes bekymringer og kan være med til at udskyde den ældres behov for hjemmepleje og plejehjemsplads.
Demente anerkender teknologien
"I begyndelsen var nogen skeptiske overfor de mange moderne hjælpemidler, men de ældre med milde hukommelsesproblemer og deres pårørende anerkender teknologien efter at have afprøvet den, og de kan se, at det giver mulighed for højere livskvalitet," siger Anelia Mitseva, projektleder fra NordDanmarks EU-kontor, som har været ansvarlig for afprøvningsfasen i projektet.
Center for Ældre i Frederikshavn, som på førstehånd har oplevet effekten af hjælpemidlerne, ser også store perspektiver i systemet.
"Ideen med en palette af relevante teknologiske hjælpemidler er genial, fordi den kan tilpasses den enkelte ældres behov. De ældre i projektet turde oftere forlade hjemmet alene, og de pårørende fik besked fra systemet, hvis der var noget galt, så de var mindre stressede over hvordan de ældre klarede sig i hverdagen," forklarer Anne Abildgaard, projektleder ved Center for Ældre i Frederikshavn Kommune.
Omfattende millionprojekt
Udover forbedret livskvalitet for den mild demente, findes der et andet incitament til at satse på teknologiske hjælpemidler: Kommunerne har brug for et supplement til den traditionelle hjemmepleje, fordi antallet af demente forventes at stige fra 80.000 til 100.000 i løbet af de næste 10 år.
Fredag den 25. november 2011 blev resultaterne af det omfattende millionprojekt derfor fremlagt for NordDanmarks EU-kontors politiske styregruppe, som repræsenterer samtlige nordjyske kommuner og regionen, og her var reaktionerne positive.
"Der var stor tilfredshed blandt de ældre, der deltog i ISISEMD, og hvis virksomheder er interesserede i at bygge videre på projektet, kan de henvende sig til NordDanmarks EU-kontor. Vi vil gerne hjælpe med at få projektet kommercialiseret, så det kan komme i brug i kommunerne til gavn for de ældre," siger Mikael Klitgaard (V), byrådsmedlem, formand for Miljø- og Teknikudvalget i Brønderslev Kommune og formand for den politiske styregruppe for NordDanmarks EU-kontor.
Jess V. Laursen (V) medlem af Regionsrådet og det rådgivende udvalg for velfærdsuddannelse og velfærdsteknologi, ser også perspektiver i ISISEMD:
"Kommunerne skal tænke på omlægninger i ældreplejen, og når teknologiske hjælpemidler tænkes ind på den rigtige måde, så viser dette projekt jo tydeligvis, at hjælpemidlerne giver brugerne mere tryghed og en højere livskvalitet," siger han.
Testbrugere ønskede at fortsætte med hjælpemidler
Anne Abildgaard er også fortaler for, at Frederikshavn Kommune indfører flere teknologiske hjælpemidler.
"Samtlige testbrugere ønskede at fortsætte med at bruge systemet af hjælpemidler efter testperioden, og jeg håber, det er noget, vi kommer til at se mere til fremover," siger Anne Abildgaard, og understreger samtidig, at det er helt centralt, at udviklere af de teknologiske hjælpemidler tager udgangspunkt i brugernes behov og tilbagemeldinger, når de optimerer produkterne.
ISISEMD-projektet har i en gratis rapport samlet op på resultater, erfaringer og brugerfeedback. Håbet er, at andre ældreforvaltninger og virksomheder, som udvikler velfærdsteknologi, kan uddrage erfaringer og inspiration fra materialet. Rapporten udleveres ved henvendelse til NordDanmarks EU-kontor.