23948sdkhjf

Der er alt for få penge til kræftrehabilitering

Kræftplan III: Kræftrehabilitering i finanslov batter ikke, mener Københavns sundhedsborgmester
Regeringen, DF og Kristendemokraterne vil bruge 40 mio. kroner på rehabilitering og palliativ pleje af kræftpatienter om året. Men de 40 mio. kroner om året, som forligspartierne vil sætte af, batter overhovedet ikke nok i forhold til at hjælpe de kræftsyge og deres pårørende tilbage til hverdagen, mener sundheds- og omsorgsborgmester i København, Ninna Thomsen (SF).

"Jeg havde inderligt håbet, at regeringen denne gang serøst ville have sat penge af til at hjælpe de kræftsyge tilbage i livet. Vi ved, at det er helt centralt for personer med kræft at få støtte, rådgivning og træning. Beløbet her er så lille, at det reelt ikke gør en forskel.

“Man kommer til at tænke på udtrykket "slæbesild", hvor man tidligere i trange tider trak en sild hen over brødet, inden man lagde fisken tilbage til glasset igen. Brødet smagte lidt af sild, men der var ikke meget næring i det. Det samme gælder Kræftplan III. Det lugter lidt af sild, men kigger man den efter i sømmene, er der ikke meget fisk tilbage. Pengene forslår som en skrædder et vist sted," siger Ninna Thomsen.

Får ikke meget

Det fremgår af kræftplanen, at de 40 mio. kroner skal fordeles til både kræftrehabilitering og palliativ pleje.

“Tilbage er så måske 20 mio. kroner til rehabilitering, som skal fordeles mellem 98 kommuner og fem regioner. Der er cirka 33.000 nye tilfælde af kræft i Danmark hvert år. Hvis to ud af tre har behov for rehabilitering, er der godt 900 kroner pr. patient i Kræftplan III. Man får ikke meget rehabilitering for 900 kroner," siger Ninna Thomsen og fortsætter:

“Og der skal ikke meget hovedregning til for at se, at der ikke bliver meget til rehabilitering i den enkelte kommune og region – 194.000 kroner til hver kommune/region, hvis de 20 mio. smøres ligeligt ud mellem 98 kommuner og fem regioner. I København alene bruger vi hvert år omkring 10 mio. kroner på rehabilitering af kræftpatienter. Det sætter forligspartiernes "gave" til kræftpatienterne i relief. Man får ikke meget rehabilitering for de penge ude i kommunerne," fastslår Ninna Thomsen.

Største ekspertise

Hun mener, det er en rigtig god ide at sikre rehabilitering til de mange kræftpatienter, som vil have gavn af det.

“Det ved vi alt om i Københavns Kommune, hvor vi har Danmarks største ekspertise på området i vores Sundhedscenter for Kræftramte, der årligt har 800 brugere, og som er enestående i Danmark. Både patienten og familien har brug for f.eks. støtte, rådgivning og træning. På den baggrund vil jeg rose ideen om mere rehabilitering i resten af landet, men pengene er alt for få," siger Ninna Thomsen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062