Sundhedsbus skaber kontakt til borgerne
Med et mobilt team af ernæringseksperter, sygeplejersker og fysioterapeuter har Stevns Kommune skabt kontakt til rygere, overvægtige og fysisk inaktive borgere
Borgerne er blevet tilbudt rådgivning fra et mobilt team af ernæringseksperter, sygeplejersker og fysioterapeuter - og har bl.a. kunnet møde teamet i en sundhedsbus, der holdt ved rådhuset og ved supermarkeder i kommunen.
Godt halvdelen af dem, der besøgte bussen eller deltog i kurser, siger, at de umiddelbart har fået noget ud af rådgivningen. De har fået større viden om, hvordan de kan leve sundere, er blevet opmærksomme på, at de selv har en usund livsstil eller er blevet motiveret til at leve sundere. Det viser en evaluering af projektet, som AKF har lavet.
Det er rigtig positivt, at så mange er blevet mere opmærksomme på, hvordan de kan leve sundere. Opmærksomhed og motivation er nemlig første skridt på vejen til en decideret livsstilsændring, og det kan vi bruge i det fremadrettede, forebyggende arbejde," siger sundhedschef Aase Berthelin fra Stevns Kommune.
Det har også været en god idé at placere sundhedsrådgivningen tæt på borgerne.
Når borgerne støder på sundhedsbussen samtidig med, at de alligevel køber ind, er det nemt lige at smutte forbi og få en snak," siger docent Eigil Boll Hansen fra AKF, der har lavet evalueringen.
Særligt bemærkelsesværdigt er det, at det i høj grad var rygere, overvægtige eller fysisk inaktive borgere, der besøgte sundhedsbussen. Det er også især dem, der siger, de har fået noget ud af rådgivningen. En fjerdedel af dem siger, at de har ændret livsstil umiddelbart efter mødet med sundhedsteamet og er begyndt at dyrke motion eller har ændret kostvaner.
Det har dog været svært for borgerne at fastholde en sundere livsstil på længere sigt. ½-2½ år efter mødet med sundhedsteamet siger omkring 70 pct., at deres livsstil er den samme som før mødet.