Færre fejl og skader i medicinhåndteringen
Hjælpemiddel: Ny dansk opfindelse kan lette arbejdet med at trykke piller ud af blisterpakninger i bl.a. hjemmesygeplejen og på hospitalerne
Den kraft, der skal bruges for at trykke en pille eller tablet ud af en blisterpakning, er på mellem to og 10 kg med et gennemsnit på ca. 4,5 kg. Skal man dosere blot 200 piller ja så er resultatet, at man på kort tid har flyttet mere end 1000 kg med sin tommelfinger. I den forbindelse er det værd at bemærke, at det ikke er ualmindeligt, at en medarbejder i hjemmesygeplejen trykker 4-500 piller - svarende til ca. 2 ton - med sin tommelfinger inden for få timer.
En ny dansk opfindelse kan reducere det belastende arbejde samt antallet af arbejdsgange og dermed mindske risikoen for fejlmedicinering. Produktet hedder PiruCare og har været tre år undervejs. Pirucare er i al sin enkelhed et lille, håndholdt instrument, der hurtigt og let kan trykke en hvilken som helst pille eller tablet ud af pakningen direkte ned i den daglige doseringsæske uden mellemliggende arbejdsgange.
Samarbejde
Udviklingen af Pirucare er sket i tæt samarbejde med repræsentanter fra både hjemmesygeplejen, hospitalerne og apotekerne - netop de steder, hvor problemet er størst.
"Vi har gennem hele processen involveret de personer, som har problemet inde på livet, og lyttet til deres erfaringer og ønsker. Samtidig har vi analyseret deres arbejdsgange for at se, om vi kunne mindske antallet, så processen kunne gøres kortere og hurtigere. Vi skulle ganske enkelt finde den bedste og mest egnede erstatning for fingrene og det er lykkedes", fortæller Lars Hobolth, der er en af de to udviklere. Maj La Cour er til daglig sygeplejerske og sikkerhedsrepræsentant i hjemmesygeplejen i Frederikssund. Hun har været med i udviklingsarbejdet fra begyndelsen og kender problemet blandt sine kolleger:
"Jeg møder ofte kolleger, der har smerter i fingre, hænder og underarme, fordi de har presset et stort antal piller ud på kort tid. Det er faktisk en meget hyppigt forekommende, arbejdsrelateret skade, men den er svær at dæmme op for, fordi der reelt ikke er nogen produkter på markedet, som kan lette arbejdsgangen," siger hun.
"Derfor greb jeg også chancen og involverede mig, da jeg hørte om det udviklingsarbejde, der var i gang. Jeg er overbevist om, at produktet vil reducere vores gener til et minimum, fordi udviklingen hele tiden er blevet holdt op imod vores arbejdsgange og rutiner. Nu skal vi blot vænne os til at bruge apparatet og inddrage det i vores daglige arbejde," fastslår sikkerhedsrepræsentanten.
Pirucare er udviklet af virksomheden Pirutech i Hillerød, der allerede har flere hjælpemidler til medarbejderne i sundhedssektoren på tegnebrættet. Målet er at produktudvikle hjælpemidler i tæt samarbejde med de medarbejdere, som til dagligt har problemerne tæt inde på livet, således at også de fremtidige produkter rent faktisk gør en forskel for arbejdsmiljøet, lover Lars Hobolth.
Pirucare forhandles af Mediq Danmark.