23948sdkhjf

Årets Danske Forskningsresultat: Lammede lærer at gå

Aalborg Universitet bag banebrydende forskningsprojekt
Sundhedsteknologiske forskere giver lammede personer en del af deres førlighed tilbage. Det er resultatet af et forskningsprojekt på Aalborg Universitet, som er blevet kåret som Årets Danske Forskningsresultat 2010 af nyhedsmediet Videnskab.dk. Samtidig arbejder forskerne på at kunne kommercialisere konceptet til glæde for lammede blodprop-patienter.

På Aalborg Universitet har forskerne på det internationalt førende Center for Sanse-Motorisk Interaktion (SMI) skabt lovende resultater for genoptræning af patienter med lammelser. Resultaterne udspringer af centrets grundforskning i afværgereflekser, som kan spille en stor rolle i genoptræningen efter et slagtilfælde.

Professor Ole Kæseler Andersens forskning i den såkaldte nociceptive afværgerefleks har skabt en ny metode til genoptræning efter et slagtilfælde, der kort fortalt tager udgangspunkt i, at en person som refleks trækker foden til sig, hvis en pludselig smerte opstår. Med ny viden om hvordan reflekser fungerer, har man taget det næste skridt, som handler om målrettet at bruge refleksen under genoptræning. Behandlingen, der kaldes funktionel elektrisk terapi, er blevet testet i et længere forløb på Neurorehabiliteringscentret ved Sygehus Vendsyssel i Brønderslev med patienter, der har brug for genoptræning efter et slagtilfælde.

Meningen er, at produktet skal sælges til rehabiliteringscentre. Markedet for en sådan ide er i princippet globalt. Der er mange ting, der skal godkendes i de enkelte lande, når man arbejder med sundhedsløsninger, så det tager lang tid. Derfor vil man på Aalborg Universitet starte stille og roligt i Danmark.

Herhjemme er der ca. 15.000 blodproppatienter hvert år, og af dem vil flere hundrede kunne have glæde af elektrisk terapi som en del af den akutte træning, mens de er indlagt, oplyser forsker Ole Kæseler Andersen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079