Ny viden om depressionsmedicin kan hjælpe 200.000 danskere
Forskning: Ny opdagelse af, hvordan depressionsmedicin virker i hjernen, kan forbedre medicinen, så den virker hurtigere og har færre bivirkninger
Den nye forskning, som har kortlagt, hvordan depressionsmedicin bliver bundet i hjernens nerveceller, vil kunne forbedre fremtidens depressionsmedicin, så den bliver mere effektiv, virker hurtigere og har færre bivirkninger. Det kan komme de 200.000 danskere til gavn, der i dag får medicin mod depression.
Vores opdagelse er af største vigtighed for at forstå, hvordan medicinen bliver transporteret rundt i nervecellerne i hjernen. Opdagelsen kan gøre stor nytte for den farmaceutiske industri. Derfor stiller vi den nye viden frit til rådighed for alle verdens forskere og medicinalindustrien," siger Steffen Sinning fra Aarhus Universitetshospital, der har været med til at opnå de gode forskningsresultater.
Rammer hver femte
Mindst hver femte dansker kan forvente at få en depression på et tidspunkt i sit liv. FNs verdenssundhedsorganisation, WHO, forventer, at depression i år 2020 vil blive den næstdyreste af alle sygdomme for samfundet. Effektiv behandling af depression er derfor afgørende for de deprimerede, deres pårørende og for samfundet. Depression er invaliderende både erhvervsmæssigt og socialt og kan føre til selvmord.
Den medicin, der i dag er på markedet, virker typisk først efter tre til fem uger og er for en tredjedel af befolkningen uden virkning. Derfor er der håb om, at de nye forskningsresultater vil have en god effekt for dem, der bliver ramt af en depression, så de i fremtiden kan få bedre og mere effektiv medicin.
De nye forskningsresultater er publiceret i de internationale anerkendte videnskabelige tidsskrifter Journal of the American Chemical Society og Journal of Biological Chemistry.