23948sdkhjf

Noget at stå op til

Det gode ældreliv: Regelmæssig udendørs motion og samvær giver de ældre livskvalitet, viser et projekt på Plejecentret Sølund
"Jeg kan mærke, at det giver mig noget. Det er godt for mig at styrke mine muskler."

Sådan lyder det blandt beboere på Plejecentret Sølund i København, som i ca. halvandet år har deltaget i et udendørs motions projekt, hvor man har opstillet træningsredskaber på det såkaldte Motions- og Mødestedet.

Motions- og Mødestedet blev introduceret for plejecentrets beboere som en del af projekt Det Gode Ældreliv, som har til formål at øge livskvaliteten for plejehjemsbeboere. Projektet er et offentligt-privat innovationssamarbejde forankret i Københavns Kommunes Sundheds og Omsorgsforvaltning.

Firmaet Sundhed & Livsmod har leveret og opstillet de udendørs træningsredskaber og har involveret beboerne. Gennem projektet har firmaet videreudviklet og testet konceptet for Motions- og Mødestedet - i tæt samarbejde med Sølunds beboere og medarbejdere.

Nye muligheder

“Testforløbet peger på, at Sølunds beboere på flere måder har fået udvidet rammerne for deres ældrebolig. Der er en gruppe på ca. 15-18 beboere, der regelmæssigt mødes for at motionere på de udendørs redskaber, som kan benyttes på alle tidspunkter - og som derfor giver beboerne gode muligheder for selv at træne, når de har lyst til eller behov for det. På den måde opfattes det af beboerne som et godt alternativ til den traditionelle træning, som kræver, at man bestiller tid i forvejen,“ siger projektleder på Det Gode Ældreliv, Ann Rasmussen.

Ønsker beboerne vejledning og hjælp til træningen, kan de møde op på bestemte tidspunkter, hvor der er mini-instruktører til rådighed. Det er primært frivillige, men der er også enkelte beboere, som fungerer som mini-instruktører.

Udover muligheden for motion i det fri oplever beboerne, at de har fået en ny mulighed for at møde andre med samme interesse på tværs af plejecentrets mange afdelinger. Dertil kommer, at Motions- og Mødestedet giver mulighed for, at beboerne kan foretage sig noget aktivt sammen med deres pårørende. Et ekstra sted at være sammen med sine besøgende, påpeger Ann Rasmussen.

Livsbekræftende

Det er livsbekræftende, og det giver tilsyneladende disse beboere både bedre fysisk formåen, bedre humør, mere mod på livet og oplevelsen af at være en del af et positivt, aktivt fællesskab, fastslår rapporten, som er udarbejdet i forbindelse med projektet.

Beboerne har fået øget selvbestemmelse. De bestemmer selv over, hvor de vil være og hvornår.

Redskaberne til Motions- og Mødestedet står hele tiden til rådighed for den enkelte, hvilket giver dem en fleksibilitet i forhold til brugen af redskaberne. Det er en fordel i betragtning af den store overbookning og lange ventetid på det lokale træningscenter, konkluderer evalueringsrapporten.

Der er stor og regelmæssig deltagelse af beboere på de dage, hvor der er instruktører eller frivillige tilstede. Frivillig-gruppen "Motionsvenner på Sølund" blev, med firmaets indsats, etableret lynhurtigt, fordi det fortsat viste sig at være vanskeligt for medarbejdere på plejecentret at få afsat tid til at komme regelmæssigt på Motions- og Mødestedet.

Det er et udtalt ønske blandt flere af kørestolsbrugerne at kunne få mere hjælp til at blive klar til at komme ned og bruge den udendørs træningsmulighed. Når først de er kommet ned, har de trænet med for dem stor intensitet og haft stort udbytte af det.

Der er fortsat den udfordring, at på ujævn græsplæne kan det være utrygt at skulle manøvrere alene med kørestol. Her kan der være brug for hjælp fra pårørende, venner, frivillige eller medarbejdere på plejecentret.

Beboerne nyder også at mødes på tværs af afdelingerne og gøre noget sammen. Oplevelsen af, at hér hører man til og er sammen med nogen - her kan man hilse på og tale om noget med sine nye bekendte - det er blevet et godt alternativ til andre muligheder for at mødes. Forbipasserende, der er ude at gå tur, hilser ofte ind over hegnet til de ældre, der træner. Det giver ifølge nogle beboere en positiv følelse af at bo på et sted, hvor der er sjovt at være.

Andre plejehjem

“Jeg er ikke i tvivl om, at alle Danmarks plejehjem kunne have glæde af konceptet," siger Birthe Kofoed, direktør i firmaet Sundhed & Livsmod.

“Konceptet om Motions- og Mødestedet er blevet forfinet og rettet yderligere til under "Projekt Det Gode Ældreliv. Betingelserne og dermed mulighederne for at skabe nogle forbedrede vilkår på danske plejehjem gennem etablering af motions- og mødesteder er klart blevet optimeret, og det har været en gensidigt meget lærerig proces at være en del af," siger Birthe Kofoed, som er glad for, at Sundhedsforvaltningen i Københavns Kommune samt Erhvervs- og Byggestyrelsen gav hendes firma chancen for at være med i projektet.

“Det har været en stor fornøjelse at lære beboerne at kende og at opleve deres fortsatte ønske om et værdigt liv med fællesskab og forbedret selvhjulpenhed," siger Birthe Kofoed, som ser frem til at kunne invitere nogle af repræsentanterne fra Sølund med ud på andre plejehjem for at fortælle deres gode historie.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062