23948sdkhjf

Århus Sygehus åbner Nordens første vævsbank

Det skal være slut med at importere menneskelige reservedele. Fremover vil ortopædkirurgerne blot skulle åbne en fryser på Århus Universitetshospital, Århus Sygehus, når de skal bruge knogler, sener eller brusk til patienter, der skal have opereret en reservedel ind i benet.

 

Kirugerne fører selv kniven

Forbruget af de menneskelige reservedele har været støt stigende, og lægerne har frygtet at skulle aflyse operationer, fordi der både har været problemer med levering fra udlandet og kvaliteten af donorvæv eller problemer med leveringen fra udlandet.

Med den nye vævsbank sikrer kirurgerne, at de selv fører kniven, når knogler og sener tages fra donorerne, og at der er styr på kvaliteten af vævet. Desuden vil den danske vævsbank kunne drives for en tredjedel af, hvad det koster at importere væv i dag.

- Vi er meget glade for, at vi nu får vores egen vævsbank. Dels er der det etiske aspekt, at vi kan levere vores egne reservedele og ikke behøver at hente sener og knogler i udlandet, dels får patienterne en bedre kvalitet, siger sektorchef overlæge dr. med Martin Lind.

 

500 ledoperationer

Århus Sygehus gennemfører hvert år ca. 500 ledbåndsoperationer i knæene og ved en del af disse operationer er det nødvendigt at implantere sener fra organdonorer.

- Vi regner med, at vi får så mange menneskelige reservedele i vævsbanken, at vi kan begynde at sælge af dem til hospitaler både i Danmark og i resten af Norden, vurderer Martin Lind.

Vævsbanken åbner 1. maj. Oprettelsen er blevet mulig gennem en bevilling på én million kroner fra Region Midt.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079