23948sdkhjf

Infektioner som MRSA kan behandles bedre end idag

Antallet af hospitalserhvervede infektioner kan nedbringes, hvis man undlod at behandle med bredspektret antibiotikabehandling og i stedet benyttede en smalspektret behandling. Det viser nye engelske erfaringer.
Det store antal af hospitalserhvervede infektioner med Meticillin-resistent staphylococcus aureus (MRSA), Vancomycin resistente enterokokker (VRE) og Clostridium difficile er en stor udfordring på danske hospitaler og til dels også på plejehjem, der udsættes for fare, når bakterierne tages med hjem i boligen efter hospitalsindlæggelse.

Rammes man af Clostridium difficile Infektion(CDI) er der en stor risiko for, at patienten oplever at få tilbagefald. Kliniske data viser, at det i mange tilfælde kan undgås, hvis hospitalerne undlader at behandle med bredspektret antibiotika og i stedet benytter en smalspektret behandling. Dette er nu blevet konfirmeret i nye resultater fra England.

Netop offentliggjorte resultater indikerer, at patienter med alvorlig hospitalserhvervet infektion, kan behandles betydelig bedre end de bliver i dag
Erfaringer fra syv engelske centre viser, at smalspektret antibiotikabehandling reducerer tilbagefaldsraten og dermed også antallet af genindlæggelser.

CDI rammer sårbare patienter
CDI rammer først og fremmest ældre og svækkede patienter, f.eks. kræftpatienter. CDI opstår oftest efter behandling med bredspektret antibiotika for anden infektion, som f.eks en lungebetændelse. Antibiotika, der ødelægger den normale tarmflora, og dermed øger livsbetingelserne for Clostridium difficile bakterier.

I Sundhedsstyrelsens vejledning om ordination af antibiotika står bl.a., at det valgte antibiotikum skal være så smalspektret og påvirke normalfloraen så lidt som muligt. I Danmark bruger man et bredspektret antibiotikum som vancomycin til behandling af CDI1

På den Internationale CDI kongres (ICDS) er for nylig offentliggjort resultater fra en engelsk undersøgelse, hvor der ses en betydelig reduktion af antallet af tilbagefald, efter anvendelse med det smalspektret antibiotikum fidaxomicin, som specifikt er designet til behandling af CDI. Disse nye data svarer overens med hvad der tidligere er er set i de kliniske studier hvor behandling med fidaxomicin har vist at halvere antallet af tilbagefald.
Region Hovedstaden nedsatte i 2012 en task force med det formål at halvere antallet af hospitalserhvervede infektioner. I perioden 2012-2015 er der set et fald i antallet af CDI på blot 15%, hvilket er langt fra målet på 50%. Andelen af patienter der oplever tilbagefald har i perioden desuden været fuldstændig uændret.


Fakta
• Op imod 25 % af CDI-patienter oplever at få et tilbagefald, hvis de behandles med den gængse bredspektrede antibiotikabehandling, og mange må derfor genindlægges.
• En CDI-patient er i gennemsnit indlagt i 9 dage, hvorfor en CDI-patient ifølge beregninger fra Region Hovedstaden (2012-tal) koster sundhedsvæsenet 60.000 kr. pr indlæggelse. Dertil kommer yderligere omkostninger til isolation.
Clostridium difficile infektion (CDI) er en potentielt dødelige diarreinfektion. I 2014 blev der i Danmark registreret tæt ved 4.000 tilfælde af CDI, hvoraf næsten halvdelen rammer i Region Hovedstaden. I Sverige er der de seneste år registret mere end 500 dødsfald som følge af CDI, og der er ikke noget, der indikerer, at situationen skulle være anderledes i Danmark.


Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078