900 ældre i Aarhus kan frit disponere
En halv times ekstra hjælp om ugen til aarhusianske plejekrævende borgere.
Den ekstra hjælp kan borgerne bruge stort set, som de har lyst – fx til en hyggesnak med hjælperen, højtlæsning, en gåtur, en indkøbstur, hjælp til at arrangere en fødselsdag, en aktivitet på lokalcentret eller i et af frivillighuse-ne. Eller noget helt andet. Borgerne får en pjece om den såkaldte klippe-korts-ordning, med inspiration til, hvad hjælpen kan bruges til. Man kan enten bruge muligheden for at få lidt ekstra hjælp uge for uge, eller man kan spare klip sammen – i alt 25 timer om året – hvis man gerne vil noget, der tager længere tid.
For at kunne få et klippekort skal man for det første bo i egen bolig og i forvejen få hjemmehjælp. For det andet skal man have ’svære eller totale begrænsninger’, hvilket vil sige, at man ikke kan klare sig i hverdagen uden omfattende hjælp. Målgruppen omfatter desuden en gruppe enlige, hjem-meboende demente.
Alle de borgere, der kan få et klippekort, får direkte besked om det i perioden fra slutningen af juli til slutningen af august. De faste hjælpere har et papir-klippekort og en pjece med til borgerne og taler med dem om, hvad ordningen går ud på og om de muligheder, man har.
Borgeren kan, i samarbejde med hjælperne, bruge papir-klippekortet til at holde øje med, hvor mange klip der er brugt, og til hvad. Samtidig holder Sundhed og Omsorg rede på forbruget digitalt. Ordningen gælder fra 1. august, så de borgere, der først får kortet i løbet af august, starter med at have nogle halve timer sparet op.
Fakta
Midlerne til klippekorts-ordningen kommer fra finansloven for 2015 og 2016. Finanslovspartiernes mål var at styrke livskvaliteten for de svageste hjem-mehjælpsmodtagere gennem en klippekortsmodel, som er kendt fra Køben-havns Kommune.
Aarhus Kommunes andel af midlerne er 3,281 mio. kr. i 2015 og 6,558 mio. kr. i 2016. Fra 2017 overgår midlerne til kommunernes bloktilskud.