Ansatte i psykiatrien vil gøre op med håbløs skemastyring
Psykologer, læger og sygeplejersker efterlyser mere fokus på effekt for patienter frem for ansattes aktivitet.
Det mener både Yngre Læger, Dansk Psykologforening og Dansk Sygeplejeråd. I Information retter de skarp kritik mod den såkaldte ydelsesstyring i børne- og ungepsykiatrien.
"Problemet med ydelsesstyring er, at man får ødelagt meget af det gode arbejde og ikke forbedret de ting, der ikke fungerer," siger Eva Secher Mathiasen, formand for Dansk Psykologforening, til Information.
Konsekvensen af systemets fokus på ydelser er ifølge kritikerne, at de svageste patienter lades i stikken. Samtidig bliver den bedste behandling fravalgt.
Det fører til fejlbehandling, genindlæggelser og forværring af patientens tilstand.
Blandt andet bliver børn taget med til samtaler med forældre, selv om barnet ville have bedst af ikke at være til stede. Det skyldes ifølge avisen, at mødet ikke kan registreres som en ydelse, hvis barnet ikke til stede.
Det er et eksempel på, at politik og stram økonomi spænder ben for fagligheden. Det mener Camilla Rathcke, der er formand for Yngre Læger.
"Det er fuldstændig håbløst, hvis forvaltningen af udredningsgarantien og styringen efter ydelser betyder, at det ikke tæller at tale med forældre, skole og kommune, når psykiaterens arbejde i denne sammenhæng er at få belyst barnets tilstand via andre kilder," siger hun til avisen.
Formand for Danske Regioner Bent Hansen afviser kritikken. Han henviser til, at han ikke har set opgørelser, som viser, at kvaliteten er blevet dårligere.
"Der er ingen tvivl om, at når du går ind og forsøger at påvirke arbejdstilrettelæggelsen, så reagerer de ansatte, fordi de ikke plejer at skulle registrere alting," siger han til Information.
/ritzau/
Kilde: /ritzau/