23948sdkhjf

Nu skal frivillige også kunne forsikres i det offentlige

Aarhus Kommune hilser ministers lovforslag velkomment, så de fremover kan bevæge sig på den rigtige side af loven og forsikre f.eks. besøgsvenner på plejehjem på lige fod med frivillige i det private.
Aarhus Kommune har længe ulykkesforsikret kommunens frivillige - men det har faktisk ikke været lovligt.
Nu er der udsigt til, at loven laves om. Rådmand Jette Skive er glad for, at ministeren har lyttet til kritikken fra Aarhus Kommune.

”Det er noget, vi har arbejdet på i Aarhus Kommune i flere år, og jeg er rigtig glad for at ministeren har lyttet til os. Vi vil så gerne have, at folk engagerer sig, og vi vil rigtig gerne have mange frivillige, der brænder for sagen. Derfor skal vi selvfølgelig også kunne give dem den nødvendige tryghed, hvis noget skulle gå galt”, påpeger rådmanden og fortsætter:

”Vi har flere tusinde frivillige, som er med til at skabe gode og sunde liv på vores lokalcentre og plejehjem i Aarhus. De skal selvfølgelig have den samme tryghed, som hvis de var engageret i en af vores mange foreninger”.

Som lovgivningen er nu, er der stor forskel på, hvordan man er forsikret som frivillig - afhængigt af om man er frivillig i en organisation eller i en kommune. Det vil sige, at hvis man f.eks. er besøgsven i en privat organisation, kan man være forsikret, hvis man kommer til skade, eller hvis man smadrer den dyre vase, mens det i principper er ens eget forsikringsselskab, der hæfter, hvis man er besøgsven ved et kommunalt plejehjem. Det ser ud til at blive ændret nu, hvor social- og indenrigsminister Karen Ellemann er ved at udarbejde et lovforslag, der skal ligestille frivillige.

Formanden for Frivilligrådet i Aarhus Kommune, Bo Nordby er helt på linje med rådmanden:
”Det er nødvendigt, at der skabes de bedste betingelser for frivillige, uanset om de laver frivilligt arbejde i kommunalt- eller forenings-regi. Hvis der findes barrierer, der kan være med til at forhindre, at folk engagerer sig og laver frivilligt arbejde, skal de fjernes. Det frivillige arbejde er nødvendigt og med til at løfte velfærden og skabe bedre liv for borgerne i Aarhus”, pointerer Bo Nordby.

Helt tilbage i december 2014 afgjorde Statsforvaltningen, at kommunerne ikke har lovhjemmel til at forsikre frivillige.
En af årsagerne lød, at forsikring af frivillige ikke kan siges at være en kerneopgave for en kommune.

Social-og indenrigsminister Karen Ellemann (V) har bedt sine embedsmænd om at udarbejde et lovforslag, som sikrer kommuners ret til at forsikre frivillige.
De kommuner - som Aarhus - der allerede har forsikret deres frivillige har fået dispensation til at fortsætte deres ordning, indtil 1. juli 2017.


Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079