Aarhus opfordrer til ens lønvilkår for handicaphjælpere
Kommunernes praksis for løn til handicaphjælpere varierer, og der bør indføres landsdækkende takster, mener Aarhus Kommune.
Aarhus Kommune har henvendt sig til social- og indenrigsminister Karen Ellemann med en opfordring til at sikre landsdækkende takster eller som minimum skabe klarhed over, hvordan lønnen skal udmåles.
- Praksis er forskellig i kommunerne i dag. Hvis der indføres landsdækkende takster sikrer vi ens lønvilkår for alle handicaphjælpere, ligesom det vil lette kommunerne for en administrativ byrde, siger socialchef Lotte Henriksen.
Henvendelsen til social- og indenrigsministeren er resultatet af, at Statsforvaltningen i august – som følge af en klage fra organisationen LOBPA – underkendte den praksis, som Aarhus Kommune følger ved udregning af løntillæg til handicaphjælpere. Aarhus Kommune stiller sig uforstående over for Statsforvaltningens afgørelse, eftersom selvsamme praksis blev godkendt af Statsforvaltningen i 2011. Det fremgår ikke af Statsforvaltningens udtalelse, hvorfor man nu har ændret retsopfattelse, og Aarhus Kommune beder derfor om, at Statsforvaltningen genbehandler sagen.
- Aarhus Kommune er blevet beskyldt for at plukke i forskellige overenskomster efter forgodtbefindende. Det har intet på sig. Vi har hele tiden taget udgangspunkt i SOSU-overenskomsten. Når der er opstået tvivl om vores praksis, skyldes det, at vi udregner et kronetillæg i stedet for procenttillæg. Det er problematisk, at Statsforvaltningen ikke begrunder, hvorfor de har ændret opfattelse, og hvor vidtrækkende deres afgørelse er. Derfor beder vi om, at Statsforvaltningen ser på sagen igen. Hvis det skulle vise sig, at vi ikke har ret i vores vurdering, retter vi naturligvis ind, siger Lotte Henriksen.
Aarhus Kommune vil nu afvente, hvordan Statsforvaltningen stiller sig til en genbehandling. Hvis det viser sig, at praksis skal ændres, vil det medføre en forventet årlig merudgift på 10 millioner kroner.