23948sdkhjf

Det frie valg skal være for alle

Ressourcesvage ældre har sværere ved at benytte det frie valg end andre ældre. Det gælder ældre med dårligt vurderet helbred, fysisk funktionsnedsættelse og kortere uddannelse fortæller en ny undersøgelse fra forskningscenteret VIVE. Konklusionen er ærgerlig, men desværre ikke overraskende.

Det er i dag ikke altid nemt at finde information om det frie valg. En undersøgelse fra Sundheds- og Ældreministeriet viser faktisk, at fire ud af ti ældre slet ikke kender til det frie valg. Derudover mangler der information om kvaliteten og tilfredsheden med de enkelte leverandører. Det gør det svært af sammenligne den kommunale og de private leverandører.

Det vil sikkert få eksempelvis nogle politikere til at foreslå borgernes frie valg afskaffet. Men en afvikling af frit valg, fordi det indtil videre kun er et gode for nogle ældre, er ganske enkelt uambitiøst. Vi bør i stedet gøre en langt større indsats for at hjælpe de ressourcesvage ældre, så alle kan bruge og få glæde af deres frie valg. Vi har i DI gennem flere år netop forsøgt at gøre opmærksom på behovet for mere og bedre information til de ældre – og deres pårørende – om det frie valg. Og vi har særligt påpeget behovet for en let tilgængelig og sammenlignelig information om kvaliteten og brugertilfredsheden hos de enkelte leverandører.

Vi har fået plejehjemsoversigten, der skal skabe et overblik over mulighederne til de ældre og deres pårørende. Det er et godt initiativ, og vi mener, at der bør oprettes noget lignende på hjemmehjælpsområdet. Men plejehjemsoversigten mangler stadig det mest relevante: Information om kvalitet og brugertilfredshed. I foråret blev en arbejdsgruppe af KL og flere ministerier enige om, hvordan der kan udvikles indikatorer for kvaliteten med fokus på funktionsevne, livskvalitet og tilfredshed. Disse kvalitetsindikatorer skal gøre det lettere for de ældre og deres pårørende at vurdere de forskellige leverandører.

De ældre fik frit valg med det formål, at de skulle have indflydelse og medbestemmelse over den visiterede pleje og omsorg. Det frie valg skal være for alle – og derfor skal arbejdet med at gøre det let at vælge leverandør på et oplyst grundlag opprioriteres. Vi er klar til at bidrage.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078