Aalborg udklækker spritnye sygeplejersker
Det er hverdag for hjemmesygeplejerskerne at møde flere og flere patienter med kroniske sygdomme - og også flere kroniske sygdomme på én gang.
Det er som regel borgere, der bliver hurtigere udskrevet fra hospitalet, end det var tilfældet for år tilbage. Derfor skal en ny specialuddannelse ruste sygeplejerskerne til at håndtere komplekse forløb.
Nu er de første nordjyske sygeplejersker uddannet
I Aalborg Kommune udbydes uddannelsen af UCN act2learn. På det første hold var syv af sygeplejerskerne fra Aalborg Kommune, og de bliver de første af mange, da målet er, at de fleste hjemmesygeplejersker i kommunen med tiden skal være specialiseret med den nye uddannelse, skriver kommunen i dag i en pressemeddelelse.
Hjemmesygeplejersker har en central koordinerende rolle i forhold til borgernes daglige pleje. De er gæster i borgers liv og hjem, de er medspillere i borgers liv og på deres præmisser. Derudover har de fleste mennesker, som modtager hjemmesygepleje i kommunerne flere kroniske sygdomme.
- Det er den hverdag, vores sygeplejersker i kommunen står i hver dag, og det er ikke de enkelte opgavers eller sygdommes kompleksitet, der er udfordringen – det er kombinationen, fortæller sygeplejechef i Aalborg Kommune, Helen Kæstel.
Som eksempel bruger sygeplejen rigtig meget tid på at sikre, at borgeren efter indlæggelse får den rette medicin til rette tid. Det at få skaffet den rette medicin efter en indlæggelse, få afstemt medicinlister, udrede borgeren for at finde ud af hvilken sygepleje, der er behov for og få kontakt til sygehus eller egen læge, er både fagligt krævende samt tidskrævende.
- Det er ikke svært at lære at passe et kateter eller en stomi. Det der er svært, det er at finde ud af hvordan man passer en stomi hos en borger, der har diabetes, begyndende demens, bensår samt nedsat appetit, og som er tynget af sorg, da hans kone netop er død, giver Helen Kæstel som eksempel på den komplekse virkelighed, som sygeplejersker i hjemmeplejen skal håndtere.
Gevinsten ved den nye uddannelse er sygeplejersker, som ser flere muligheder og påtager sig et større fagligt ansvar i de komplekse borgerforløb. Kombineret med at de har større viden om kolleger og samarbejdspartneres arbejde.
Uddannelsens formål
Specialuddannelsen er målrettet sygeplejersker i kommunerne og almen praksis og består af i alt 40 ugers fuldtidsuddannelse, der fordeler sig på:
|