Personalet skal ikke kompensere med egen krop
Med hjælp af VENDLETsystemet kan borgere og patienter, der ikke har ressourcerne til at forflytte sig selv i sengen, blive forflyttet ved hjælp af et tryk på en håndbetjening.
Dermed bliver de tunge opgaver i sengen, såsom vending til sideleje, gjort lettere, og personalet skal ikke kompensere med deres egen krop, for de ressourcer borgeren ikke har.
Medarbejderne er målgruppen
En, der kan mærke dét, er Marianne, der er SSA i Varde Kommune, hvor de netop har kørt projekt med 7 VENDLET-systemer. ”Efter vi har skiftet til VENDLET, har jeg færre af de dage, hvor jeg har hovedpine fra overbelastning af skuldrene,” fortæller hun. Også en evaluering fra Teknologisk Institut konkluderer, at elektrisk vendesystem til forflytning medvirker til en reduceret risiko for at arbejdsskader.
”Målgruppen er jo først og fremmest medarbejderne og deres arbejdsmiljø, men når det så er sagt, har det elektroniske vendesystem også mange, positive effekter for borgerne,” fortæller direktør i Vendlet, Peter Maindal, der ligger stor vægt på det evidensbaserede grundlag bag løsningen. Studier og cases bakker nemlig alle op om, at VENDLET medfører færre smerter og vævsskader, samt mindre udadreagerende adfærd hos kognitivt udfordrede borgere og patienter.
Øget nærvær
Det er særligt borgere med lammelser, spasticitet eller smerter, samt demensramte eller bariatriske borgere, der har gavn af VENDLET-systemet, fordi forflytningen er glidende og ensartet hver gang og kun kræver få berøringer. Men flere studier har også dokumenteret en anden og mere overraskende effekt.
Mange oplever nemlig et øget nærvær i de situationer, hvor det er muligt at gå fra to til en medarbejder i forflytningen. ”Det betyder enormt meget for de relationer, der er mellem medarbejderne og de mennesker, som vi jo er her for,” fortæller Maria fra Hillerød Kommune, hvor VENDLET gør det nemmere at skabe kontakt og undgå at tale hen over hovedet på borgeren.
”På den måde har vi altså rigtigt meget evidens, der beviser, at teknologien ikke fører til færre varme hænder, men tværtimod til flere,” slutter Peter Maindal.
"Målgruppen er jo først og fremmest medarbejderne og deres arbejdsmiljø, men når det så er sagt, har det elektroniske vendesystem også mange, positive effekter for borgerne"
Peter Maindal, direktør i Vendlet
Studier og cases bakker op om, at VENDLET medfører færre smerter og vævsskader, samt mindre udadreagerende adfærd hos kognitivt udfordrede borgere og patienter.
Mange oplever nemlig et øget nærvær i de situationer, hvor det er muligt at gå fra to til en medarbejder i forflytningen.