23948sdkhjf

Tina hjælper demensramte og pårørende til et bedre liv

Det offentlige har sine begrænsninger. Derfor har Tina Jenny Kjeldsen taget initiativ til et privat tilbud, der skal hjælpe demensramte og pårørende.

- Når demens rammer, kan det ødelægge en familie

Så kontant er udmeldingen fra Tina Jenny Kjeldsen fra Kirke Eskildstrup, der har arbejdet med demens i mere end 20 år, og nu har startet det private initiativ, Demenskonsulenten.dk. 

Her vil hun hjælpe de mennesker, der rammes af demens enten direkte eller som pårørende.

- Ingen kan lide at se deres elskede og nære forandre sig og måske endda begynde at vise sider, der er meget ubehagelige - måske de bliver nedladende, barnlige eller i nogle tilfælde voldelige. Som pårørende kan man føle sig meget alene, for man vil jo gerne beskytte sin nære, men samtidig bliver man også nødt til at tage hensyn til sig selv. Den rolle er opslidende, og meget hård at stå i som menneske, siger hun.

Mange bliver hjulpet - men nogle bliver svigtet
Grunden til, at Tina Jenny Kjeldsen nu har startet Demenskonsulenten.dk, er blandt andet fordi hun gennem mange år har kunnet se, hvordan det offentlige system kan hjælpe på rigtig mange områder, men også svigter vigtige steder. 

Jeg har virkelig mødt mange, dygtige mennesker indenfor den offentlige del af demensplejen. Men velfærdssamfundet har bare sine begrænsninger Tina Jenny Kjeldsen

- Jeg har virkelig mødt mange, dygtige mennesker indenfor den offentlige del af demensplejen. Men velfærdssamfundet har bare sine begrænsninger. Når det handler om demens, må hvert enkelt menneske behandles forskelligt, fordi den adfærd, de har i løbet af sygdomsforløbet, stammer fra fortidige oplevelser, med et lag af deres personlighedstræk og et lag af miljøet livet er levet i. Det er meget komplekst og er svært at gøre i et stort, offentligt system, og derfor har jeg desværre mødt mange, som har følt sig svigtet eller tabt i systemet, fortæller Tina Jenny Kjeldsen, der også er tidligere næstformand i foreningen for danske demenskoordinatorer.

Nysgerrighed er nøglen til et bedre liv med demens

Med Demenskonsulenten.dk håber Tina Jenny Kjeldsen at kunne hjælpe både demensramte og deres pårørende til en bedre hverdag. 

Ikke som en konkurrent til den offentlige demenspleje, siger hun, men som et supplement. Udover at undervise personalet på f.eks. plejecentre i arbejdet med dementramte, tilbyder hun også konsulenthjælp på timebasis, hvis man som pårørende har behov for hjælp til at finde rundt i den jungle af paragraffer, regler og kvalitetsstandarder, som demensområdet kan være. Endelig har hun stiftet et netværk, hvor pårørende til demensramte kan finde viden, støtte og hjælp i hverdagen.

- Den adfærd og de reaktioner, man oplever hos et menneske med demens, kommer ikke ud af det blå. Det har rod i meningsfuldhed, ofte med et afsæt i en følelse fra fortiden, der igangsætter en handling. Derfor er det vigtigt at være nysgerrig på, hvad det er i den enkeltes livshistorie, der giver netop den reaktion. Har hun altid været en person, der har villet klare tingene selv, kan det træk blive forstærket, når demensen har ramt. Hvis han altid går udenfor, når forårssolen rammer, er det måske, fordi han førhen har haft en have, hvor han altid har nydt at sidde i solen, siger hun. 

Tina Jenny Kjeldsen har også et ønske om at hjælpe familierne med at holde sammen og finde hinanden igennem de svære beslutninger, som en demenssygdom ofte vil byde på hen ad vejen.

- Livet med demens kan være frygteligt hårdt og opslidende for de pårørende, og det er ikke noget, der bare går væk. Man kommer til at rive sig selv i håret mange gange, og mange oplever også dårlig samvittighed og en følelse af at svigte sin nære. Alle omkring dig vil fortælle dig, at du skal huske at passe på selv - men hvordan gør man det i den situation? Det kan jeg hjælpe med, slutter Tina Jenny Kjeldsen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078