23948sdkhjf

Tirsdalen-sagen - Opdateret onsdag den 1. februar kl. 10:35

Denne artikel opdateres løbende under hele Tirsdalen-sagen. Nye oplysninger er fremhævet med fed.

Nyheder

Medindsat til tiltalte skal vidne: Forsvareren har i dag onsdag den 1. februar indkaldt et nyt vidne. Det er en medindsat til den tiltalte. Det nye vidne og den 60-årige tiltalte SOSU-hjælper har opbygget en form for venskab under deres ophold i Randers Arrest. 

Tidligere arbejdsgiver vidner om bortvisning: Mandag den 1. februar vidnede både en plejehjemsleder og en medarbejder fra et plejehjem i Viborg, hvor den tiltalte er blevet bortvist fra efter uretmæssigt at give en beboer en sprøjte. Social- og sundhedshjælpere har ikke autorisationsnummer, og de må ikke dispensere medicin. 


Tiltalte

  • Alder: 60 år. 
  • Ansættelsesperiode: Ansat på Tirsdalens Plejecenter siden 2017 (Kilde: TV2).
  • Tidligere ansættelser: Hun er tidligere blevet bortvist fra to arbejdspladser. Den ene gang som køkkenassistent, den anden gang på et forsorgshjem. Bortvisningerne fra tidligere arbejdspladser ligger dog mindst 6 år tilbage (Kilde: Ritzau)
  • Udseende: Ifølge TV2 Østjyllands journalist Mads Otte er tiltalte en person, som ligner enhver anden social- og sundhedshjælper. Hun har tre store børn og fire børnebørn. Navneforbuddet er ophævet, men medierne har ikke bragt navnet.
  • Familie: 3 børn og fire børnebørn. Gift. Tiltaltes mand beskrev under mandagens afhøring tiltalte som grundpillen i familien. (Kilde: TV2 og TV2 Østjylland)
  • Motiv: Indtil nu er der intet klart motiv. Der er i retssagen ikke ført bevis for gæld eller misbrug. 
  • Skyld: Den tiltalte forklarede i retten torsdag den 5. januar, at hun er uskyldig, og at forholdene omkring medicinhåndtering på Plejecenter Tirsdalen var rodede. Den 60-årige SOSU har før de aktuelle forgiftninger skrevet flere bekymringsnotater til ledelsen angående medicinhåndtering på Plejecenter Tirsdalen. Det har den tiltaltes forsvarer Henrik Garlik fortalt, ifølge Fagbladet FOA
  • Som kollega: I retten fredag den 27. januar bliver tiltalte af en kollega beskrevet som 'sød', 'omsorgsfuld' og 'engageret', men også at en humørændring af tiltalte finder sted omkring indlæggelsen af beboerne. Hun reagerer med vrede og beskyldninger mod dagvagterne i forbindelse med beboerindlæggelserne. Det skriver Danmarks Radio
  • Som medarbejder (plejehjemslederens vurdering): Plejecenterleder Susanne Tvede omtaler den tiltalte som "sød", "meget omsorgsfuld" og "en der vil det bedste for dem, hun skal passe". Det skriver Ritzau. Susanne Tvedes første mistanke på baggrund af de første indlæggelserne var, at der var tale om madforgiftninger.

Anklager mod tiltale

  • 1 drab og 7 drabsforsøg: Ifølge Fagbladet FOA mener anklageren, at hun har forsøgt at begå drab på fire datoer i 2022. Lørdag den 26. februar (4 drabsforsøg, 1 død), onsdag den 2. marts (2 drabsforsøg, ingen døde), lørdag den 3. marts (1 drabsforsøg, ingen døde), søndag den 13. marts (1 drabsforsøg, ingen døde). For at tidsfæste perioden for forgiftningerne kan det hjælpe at huske på, at Rusland invaderer Ukraine den 22. februar 2022. 

Den dræbte

  • Alder, vægt og højde: Ved sin død var den dræbte 81 år, 149 cm høj, vejede 37 kilo.
  • Andre sygdomme: Hun led af KOL, knogleskørhed og havde haft en række hjerneblødninger før forgiftningen. 
  • Datterens vurdering: Datterens vurdering af moderen var, at hun slet ikke var klar til at dø. Ved sidste besøg før indlæggelsen er moderen ifølge datteren glad, hun griner og spiser fastelavnsbolle i solen udenfor. Det skriver Ritzau. 
  • Lægelig vurdering: Da den dræbte bliver udskrevet efter indlæggelsen i forbindelsen med forgiftningen, er det til 'god og kærlig pleje'.
  • Bøjet ribben ved førstehjælp: Den døde fik bøjet et ribben i forbindelse med, at der blev ydet førstehjælp ved de første forgiftninger 26./27. februar.
  • Ingen livsforlængende behandling: Ligeledes ved vi nu, at den dræbte ikke skulle have livsforlængende behandling i tilfælde af livstruende situationer. 

Anmeldelsen, anholdelse og tilsyn

  • Den 2. marts: Den farlige medicinering opdages ifølge TV2 Østjylland af en snarrådig overlæge på Randers Regionshospital onsdag den 2. marts 2022, og vedkommende informerer øjeblikkeligt Styrelsen for patientsikkerhed via en bekymringshenvendelse. 
  • Den 3. marts: Styrelsen for patientsikkerhed oplyser til Magasinet Pleje, at Styrelsen politianmelder Plejecenter Tirsdalen øjeblikkeligt, og allerede den 3. marts 2022 indleder politiet en efterforskning. Den tredje marts indgiver overlægen fra Randers Regionshospital også politianmeldelse, og således får Østjyllands Politi to anmeldelser om Plejecenter Tirsdalen torsdag den 3. marts 2022 - en fra overlægen på regionshospitalet i Randers og en fra Styrelsen for Patientsikkerhed i København. 10 dage senere, søndag den 13. marts, skulle den sidste beboerforgiftning finde sted.
  • 14. marts: Den tiltalte bliver anholdt på sin bopæl mandag den 14. marts 2022, hvor der også foretages en ransagning. Her finder man en Acer-computer, og på computeren har politiet fundet en Google-søgning på søgeordet "baklo".

Retsmedicinsk vurdering

  • Død uden lægehjælp: Retsmedicinerne er generelt ikke i tvivl om, at forgiftede beboere fra Tirsdalen ville være døde, hvis de ikke havde modtaget lægehjælp på Regionshospitalet i Randers. I et offers tilfælde vurderer retsmedicineren, at der ikke var tale om livsfare. 
  • Baklofen det farlige lægemiddel: Særligt fremhæves baklofen, som det farlige stof. Læs professor Anton Pottegårds gennemgang af lægemidlernes farlighed her. Også Pottegård fremhæver baklofen som det farligste stof. 
  • Hospitalsordineret morfins rolle: Retsmedicinere har forklaret i retten, man fra et retsmedicinsk synspunkt mener, at den dræbte dør af baklofen-forgiftning muligvis i kombination med morfin udskrevet fra Regionshospitalet i Randers. Hun fik udskrevet morfin til at lindre den sidste tid, da hun fra hospitalets side blev anset for at være med sikkerhed døende. Det skriver TV2 Østjylland her.

Medicinen på Tirsdalen

  • Tre typer medicin: Beboerne er blevet forgiftet med tre lægemidler: Diazepam, baklofen og mirtazapin. Baklofen er særligt skrapt. Det fortæller professor Anton Pottegaard til Magasinet Pleje.
  • Svind medicinrum i 2021: I 2021 bliver der konstateret svind fra medicinrummet på Plejecenter Tirsdalen, og i den forbindelse bliver der indført nøglebrikssystem, så det registreres, hvem der låser sig ind i rummet.
  • Tilsyn Styrelsen for Patientsikkerhed: Den 17. marts 2022, 4 dage efter sidste beboerforgiftning, gennemfører Styrelsen for patientsikkerhed et uanmeldt tilsynsbesøg og finder kun mindre uregelmæssigheder i medicinhåndteringen.

Kilder

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125