23948sdkhjf

SOSU-rekrutteringen viser forårstegn og først i Ringkøbing-Skjern

På den jyske vestkyst er SOSU-rekrutteringen begyndt at lysne. 11 unge gymnasieelever fra Ringkøbing-Skjern Kommune har valgt en fireårig kombineret gymnasie- og social- og sundhedsassistentuddannelse. Sidste år kunne man overtale to.

- Det er så livsbekræftende, siger Birthe Nyrup Dahl.

Hun er uddannelsesansvarlig på Sundheds- og omsorgsområdet i Ringkøbing-Skjern Kommune og har som sådan set, hvordan manglen på social- og sundhedsuddannede sætter sig spor i ubesatte stillinger og vagtplaner, der kan være svære at få til at gå op, i hjemmeplejen og på kommunens ældrecentre.

Udover de 11 nye EUX-Velfærdselever er antallet af elever fra Ringkøbing-Skjern Kommune til den ordinære social- og sundhedsassistentuddannelse også godt og vel fordoblet bl.a. takket være et godt samarbejde med Jobcenteret.

- Det er en gave, at så mange unge har lyst til at gå den vej i deres uddannelsesvalg. I Ringkøbing-Skjern Kommune har vi gjort meget for at oplyse om uddannelsen, men jeg tror primært, det er de unges netværkspersoner, der skal have ros.

Studenterhue og arbejdserfaring

Med den kombinerede gymnasie- og SOSU-uddannelse bliver eleverne undervist i de almindelige gymnasiefag og i social- og sundhedsfaglige fag, ligesom de undervejs i skoleforløbet kommer i praktik i hjemmeplejen og på ældrecentre hjemme i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Når de om tre et halvt år står som færdiguddannede social- og sundhedsassistenter med studenterhue på hovedet, har de 11 elever dermed både arbejdserfaring og eksamensbevis med sig videre ud i livet.

- Dét man kan give os i kommunen ros for er, at vejledere, ledere og kolleger ude i enhederne passer rigtig godt på de unge, når de kommer ud i praktik. Vi hjælper dem, når livet gør ondt, eller når uddannelsen eller andet giver udfordringer, fortæller Birthe Nyrup Dahl og tilføjer, at der er en fast struktur omkring f.eks. vejledning og introduktion, ligesom der er mange muligheder for individuelle hensyn.

Usikker verdenssituation skaber bedre rekruttering

- Krigen i Ukraine og coronasituationen har gjort os alle lidt mere frygtsomme i forhold til, hvad vi kan bidrage med til et samfund, der vakler lidt. Jeg tror, at mange føler en slags kald og oplever stor mening med dette valg inden for sundhedssektoren, og det støtter vi dem gerne i. De kan mærke, at der er brug for dem i faget, forklarer Birthe Nyrup Dahl.

Også fordoblingen af voksenlærepladser skaber glæder i Ringkøbing.

- Vi har kolleger, der trækker rigtig mange voksne til voksenlærlingepladserne på social- og sundhedsuddannelserne, ligesom kursusforløbene for nye medborgere fra hele verden er vigtige i forhold til en forbedret rekruttering. Vi er ikke i mål endnu, men vi er på vej, slutter Birthe Nyrup Dahl.

Magasinet Pleje interviewede i december professor Bent Greve fra Roskilde Universitet og direktør SOSU-skolen i Esbjerg Lisbeth Nørgaard. Også de forudså bedre tider for SOSU-rekrutteringen

Om EUX-Velfærd

EUX-Velfærd er en fireårig uddannelse, der kombinerer en studentereksamen med en sundhedsfaglig uddannelse - og åbner for muligheden for en videregående uddannelse. Eleverne er i praktik i løbet af uddannelsen og får løn frem for SU.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078