23948sdkhjf

11 gode søvnråd til ældre

Alle har problemer med søvnløshed i perioder. Er du ældre, og har du oplevet, at det er svært at falde i søvn? Her finder du gode søvnråd, du kan afprøve.

Jo ældre du bliver, jo flere ændringer vil du opleve. Dette handler ikke blot om, at du får sværere ved at bevæge kroppen hurtigere, men dine søvnvaner kan også ændre sig. Selvom du føler, at du er træt om aftenen, finder du muligvis ofte, at du ikke sover særligt godt. Og det er der en god forklaring på.

Sidst i 20’erne begynder mængden af dyb søvn at falde hver nat. Dette er en tendens, der forværres jo ældre, du bliver. Alderen har det også med at gøre det sværere at forblive i søvnen. Hvis du føler dig træt og udmattet hver dag, kan det selvfølgelig være meget frustrerende. Men der er flere ting, du selv kan afprøve for at fremme din søvn, når du bliver ældre.

Din søvn ændrer sig med alderen
Over din levetid vil din nattesøvn ændre sig markant. Som barn har du for eksempel brug for mange timers søvn, mens dette ikke er tilfældet for voksne. Rent faktisk har ældre mennesker kun brug for den samme mængde søvn, som unge voksne har brug for. Det anbefales at være mellem de 7 til 9 timers søvn hver nat.

Selvom der er mange anbefalinger vedrørende mængden af søvn, er det ikke muligt for os alle. Rigtig mange ældre mennesker lider af søvnbesvær forårsaget af flere forskellige grunde. Det kan, ifølge Sundhed.dk, være alt lige fra rastløse ben til vejrtrækningsproblemer, depression, bivirkninger ved medicin, stofskifteforstyrrelser med mere.

Samtidigt sover ældre mennesker heller ikke lige så dybt, som de gjorde, da de var yngre. Det vil sige, at der forekommer flere opvågninger om natten, hvilket gør, at du vil føle dig mere træt om dagen.

Derudover har din døgnrytme en tendens til at ændre sig, når du bliver ældre. Hvis du er oppe i alderen, vil du muligvis føle, at du begynder at blive træt meget tidligt på aftenen og herved vågne meget tidligt om morgenen. Nogle søvneksperter mener, at dette er på grund af, at ældre mennesker ikke producerer lige så meget melatonin længere. Melatonin er et naturligt forekommende søvnhormon, der hjælper dig med at falde i søvn og forblive i søvnen.

Du tror måske nu, at en dårlig nattesøvn er meget normalt, når du bliver ældre. Men det er langt fra sandheden. Dine søvnvaner og søvnmønstre ændrer sig, men det betyder ikke, at du skal døje med manglende søvn eller en søvn med mange opvågninger.

Sådan får du en bedre søvn om natten
Ifølge Ældresagen oplever 50 % søvnbesvær på et eller andet tidspunkt i livet. Dette er meget normalt i en kortere periode, men det er bekymrende, hvis det foregår i lang tid. Her ender det nemlig med at blive til et kronisk søvnproblem, hvilket kan have store konsekvenser for dit helbred. Søvn er nemlig vigtigt for dit psykiske og fysiske helbred.

Du kan læse mere om god søvn i Forbrugsguidens store sengeguide her.

Hvis du oplever, at du ikke sover lige så godt om natten, som du plejer, er der ting, du kan afprøve derhjemme. På den måde kan du se, om det virker for dig, så du igen kan ligge dig direkte ned på din hovedpude og falde dejligt i søvn til næste morgen.

Dyrk motion i din hverdag
At dyrke motion er med til at forbedre din søvn. Flere undersøgelser har vist, at fysisk aktivitet kan være en meget effektiv behandling mod søvnløshed og søvnproblemer. Rent faktisk viser nogle studier, at det er lige så effektivt som eksempelvis sovemedicin. Derfor er det vigtigt, at du sørger for at holde dig aktiv i din dagligdag. Motion er heller ikke godt for blot din nattesøvn, men også for dit generelle helbred.

Gå ikke ind i din seng, før du er træt
Det kan for mange være fristende at ligge sig ind i sin seng og læse en god bog, se fjernsyn eller bare nyde stilheden. Men hvis du oplever, at det er svært for dig at falde i søvn, er det meget vigtigt, at du ikke går ind i din seng, før du føler dig træt. Du skal nemlig ikke bruge din seng til andet end at sove.

Er du ikke faldet i søvn inden for omkring 20 minutter, skal du helst gå ud af din seng og forlade soveværelset helt. Find på noget andet at lave og gå først tilbage til sengen, når du igen føler dig træt.

Tag ikke en middagslur i dagtimerne
Føler du aldrig, at du er helt frisk og veludhvilet, når du vågner om morgenen? Så kan det være, at du ofte føler, at du har brug for at sove en lur i løbet af dagen. Men det er en god idé at prøve at undgå dette, hvis du oplever søvnproblemer. Det kan nemlig ende med at påvirke din søvn uhensigtsmæssigt, da det kan være sværere for dig at falde i søvn.

Hold den samme døgnrytme
En anden ting, du kan afprøve, er at gå i seng og stå op på de samme tidspunkter hver dag. Dette gælder uanset, om det er en hverdag eller i weekenden. På den måde holder du den samme døgnrytme, hvilket er fordelagtigt for dig og din krop. Din krop og hjerne får nemlig nemmere ved at finde ud af, hvornår det er tid til at være vågen, og hvornår det er sengetid.

Undgå lys for sent om aftenen
Din døgnrytme påvirkes af mængden af lys, du bliver udsat for. Hvis du kigger ind i kraftigt lys sent på aftenen inden sengetid, kan det være med til at have en indflydelse på din søvn. Det betyder nemlig, at du vil falde senere i søvn og sove længere morgenen efter.

Du skal derfor undgå alle former for elektronik for sent om aftenen, da det kunstige blå lys har negative effekter på din nattesøvn. Lav i stedet noget andet, der ikke inkluderer elektronik.

Indret dit soveværelse optimalt
At sove i et søvnfremmende soveværelse kan gøre meget for din nattesøvn. Her skal du sørge for, at dit soveværelse har den helt rette temperatur mellem 15 og 22 grader.

Samtidigt er det vigtigt, at du sover i et rum uden forstyrrende lyde, der også er mørklagt. Du kan eventuelt opsætte mørklægningsgardiner i dit soveværelse samt sove med både en sovemaske og ørepropper, hvis det er nødvendigt.

Slap af og få en god rutine inden sengetid
At slappe af er noget, som vi alle sammen nyder. Og det er især vigtigt, at du slapper godt og grundigt af, inden du skal i seng. Du skal ikke slappe af med at se fjernsyn, men i stedet lave en god afslapningsrutine væk fra elektronik. Du kan eventuelt læse en god bog, høre en lydbog, meditere eller tage et langt varmt bad.

Undgå koffein inden sengetid
Hvis du oplever, at det bliver sværere og sværere at falde i søvn, kan det være på grund af, at du indtager for meget koffein i løbet af dagen og om aftenen. Start med at undvære koffein om aftenen. Hvis dette ikke virker, så prøv at undgå det i løbet af dagen også. Koffein er et stimulerende middel, der sagtens kan være årsagen til dine søvnproblemer.

Undgå alkohol og rygning for tæt på sengetid
Rygning og alkohol er begge stimulerende midler, der også kan have en indflydelse på din nattesøvn. Selvom du måske føler, at du falder i søvn bedre, når du drikker alkohol, så vil det rent faktisk forstyrre din nattesøvn. Din krop arbejder nemlig hårdt på at få alkoholen ud af din krop, hvilket forårsager, at du ofte vågner mere og ikke sover særlig tungt.

Spis ikke tunge og store måltider
At spise et stort og tungt måltid inden sengetid kan forårsage halsbrand, syre eller fordøjelsesbesvær i løbet af natten. Er du sulten om aftenen efter aftensmad, så prøv at nøjes med et mindre måltid, der ikke giver din mave problemer. Det er også en fordel, hvis du ikke indtager sukker, fedtholdigt mad eller krydret mad for tæt på din sengetid.

Hvis ingen af disse søvnråd virker, kan det være, at du skal kontakte din læge. Især hvis du oplever søvnproblemer over en længere periode. Nogle gange er søvnløshed nemlig noget, som du skal konsultere med fagfolk, da det kan kræve en helt specifik behandling eller en medicinsk behandling. Din læge kan hjælpe dig med at finde ud af, hvad der er bedst for dig og din nattesøvn.

Sørg for at vælge en god seng til dit soveværelse
At sove godt om natten handler ikke kun om at dyrke motion, undgå elektronik eller holde den samme døgnrytme. En god nats søvn har også meget at gøre med din seng samt måden du ligger på i sengen.

Med en god seng bliver din krop aflastet på den helt korrekte måde, hvilket er med til at sørge for, at din søvn bliver markant forbedret. Her er det vigtigt, at du vælger den helt rigtige seng samt madras.

Du skal derfor finde ud af, hvilken form for sengetype du ønsker i dit soveværelse. Med en elevationsseng får du eksempelvis mulighed for at justere og indstille sengen alt efter dine ønsker og behov. På den måde kan din krop blive støttet og aflastet på den mest optimale måde.

Takket være elevationssengens motor kan du tilpasse sengen lige netop efter din kropsbygning og liggeposition. Du kan hæve og sænke sengens to ender, hvilket især er velegnet for dig, der lider af diverse gener eller døjer med nogle småskavanker. Du kan også indstille selve sengebunden på nogle specifikke modeller.

Placerer du elevationssengens hovedgærde højere oppe end din overkrop, kan du med den helt rigtige vinkel nemmere undgå smerter i ryg og nakke. Dette er fordelagtigt, hvis du ofte oplever, at du vågner med ryg- eller nakkesmerter om morgenen. Justeringen af hovedgærdet kan også hjælpe med, at dine nakkehvirvler samt din rygsøjle forbliver i en ret position. Samtidigt kan fodenden være med til at afhjælpe smerter i både lænd og knæ, hvis du oplever dette.

Send til en kollega

0.039