23948sdkhjf

Utilsigtede hændelser: Nye regler fra på lørdag

Plejehjem, sygehuse, hjemmepleje og alle andre enheder, som varetager sundhedsfaglige opgaver, vil være underlagt præcis samme regler fra på lørdag

En ny bekendtgørelse fastlægger nye regler for, hvilke hændelser autoriseret sundhedsfagligt personale har pligt til at rapportere, når det udfører sundhedsfaglige opgaver. Det fremgår af Styrelsen for Patientsikkerheds hjemmeside.  

Fra 1. juli har man pligt til at rapportere utilsigtede hændelser, som enten har haft eller kunne have haft alvorlige eller dødelige konsekvenser for patienten. Derudover er der rapporteringspligt for utilsigtede hændelser, hvor det vurderes, at det kan gavne patientsikkerheden at rapportere dem, selvom konsekvenserne ikke har været alvorlige eller dødelige. 

De nye regler i punktform

Med de nye regler skal alle, der varetager sundhedsfaglige opgaver, rapportere utilsigtede hændelser, som:

  • har bidraget til eller medført alvorlige eller dødelige konsekvenser for patienten/borgeren,
  • kunne have bidraget til eller medført alvorlige eller dødelige konsekvenser for patienten/borgeren,
  • efter en konkret vurdering kan bidrage til læring og forbedring af patientsikkerheden, selvom konsekvenserne af de enkelte utilsigtede hændelser ikke er eller kunne have været alvorlige eller dødelige for patienten/borgeren.

Kilde: stps.dk

Indtil ændringen af bekendtgørelsen har rapporteringspligten været afhængig af, hvor i sundhedsvæsenet man er ansat. Fra 1. juli 2023 er reglerne ens for alle.

Ændringer i patientsikkerhedsdatabasen

Den ændrede rapporteringspligt betyder blandt andet, at alvorlighedskategorierne i Dansk Patientsikkerhedsdatabase (DPSD) bliver ændret. Fra lørdag vil der være fire nye alvorlighedskategorier i stedet for de eksisterende fem.

Se her: Link til oversigt over nye kategorier i Patientsikkerhedsdatabasen

Derudover skal man i DPSD som noget nyt angive en ”mulig konsekvens” af den utilsigtede hændelse, netop fordi den ændrede rapporteringspligt har fokus på både de hændelser, som havde og kunne have haft alvorlige og dødelige konsekvenser for patienten.

Desuden får alle i sundhedsvæsenet nu mulighed for at rapportere visse hændelser samlet som "samlerapportering” – noget, kommunerne har haft gavn af siden 2020. Med samlerapportering rapporteres visse hændelser på et stykke papir, der er synligt for alle medarbejdere, så man hurtigt kan danne overblik over, hvor og hvornår hændelserne er sket og på den måde hurtigere handle og ændre i arbejdsgange, hvor noget ofte går galt.

Man kan allerede nu læse den nye bekendtgørelse her. En måske lettere forståelig gennemgang af de nye regler kan læses her.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094