23948sdkhjf

Højeste stigning i 30 år: Indkomsterne røg i vejret sidste år

Den gennemsnitlige indkomst herhjemme steg med 6,3 procent sidste år og udgjorde 395.500 kroner

Medvind på de finansielle markeder, høj beskæftigelse og pæne lønstigninger er årsagen til, at indkomsterne steg kraftigt sidste år.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at den gennemsnitlige indkomst før skat for personer over 15 år udgjorde 395.500 kroner sidste år.

Det svarer til en stigning på 6,3 procent sammenlignet med 2022, og det er den højeste procentvise stigning i 30 år.

- Det er ikke voldsomt overraskende, at indkomsten i gennemsnit peger op.

- Beskæftigelsen steg med mere end 30.000 sidste år, og lønningerne på særligt det private arbejdsmarked havde mærkbar pil op. Med flere danskere i arbejde og mere i lønningsposen, så trækker det op i den gennemsnitlige indkomst, skriver Brian Friis Helmer, der er privatøkonom i Arbejdernes Landsbank, i en kommentar.

Tager man imidlertid højde for inflationen og beregner den såkaldte realindkomst, er der stadig et stykke vej op til indkomstniveauets foreløbige top i 2021.

På grund af den høje inflation faldt realindkomsten med 6,9 procent i 2022, og den steg kun med 3,0 procent sidste år.

Samtidig er der fortsat stor forskel på mænds og kvinders indkomst. I 7 ud af 10 parforhold er det manden, der har den største indkomst.

- Kvinder tager fortsat den største del af barslen og går i langt højere grad end mænd på nedsat tid, hvilket jo typisk er en beslutning, man har taget i fællesskab.

- Men man kan ikke komme uden om, at medmindre man gør noget aktivt, vil disse valg sætte sig i pensionsformuen, siger Britt Dinesen, der er seniorøkonom i Danica Pension.

Louise Aggerstrøm Hansen, der er chefanalytiker og privatøkonom hos Danske Bank, forventer, at indkomsterne også vil stige i 2024.

- Både på det private og det offentlige arbejdsmarked stiger lønningerne hurtigere end priserne, og selv overførselsindkomsterne, der ellers er langsommere om at blive løftet, stiger nu hurtigere end priserne, siger hun.

Hun påpeger dog, at det ikke vil være alle, der vil opleve, at realindkomsten i 2024 vil være højere, end den var i 2021.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078